Overenskomst på restauranter splitter danskerne

Danskerne har et blandet forhold til, om overenskomst på restauranter betyder noget. Det truer den danske model, mener 3F, som bakkes op af arbejdsmarkedsforsker.

. Tophistorie fra Avisen.dk distribueret af Ritzau.


INFO: Anvendelse af Ritzaus Tophistorietjeneste forudsætter accept af vilkårene i bunden.
**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****
Et flertal af danskerne interesserer sig ikke for, om der er overenskomster på de restauranter, som de spiser på.
Det viser en undersøgelse, som Wilke har lavet på vegne af Avisen.dk. 43,9 procent svarer nej på spørgsmålet, om det betyder noget for deres valg af restaurant, om de ansatte på restauranten har en overenskomst.
Blandt dem, der svarer ja på spørgsmålet, ligger andelen på 42,6 procent, men 13,5 procent svarer ved ikke. 1.021 repræsentativt udvalget danskere har deltaget i undersøgelsen.
Det store antal nej-sigere bekymrer professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve.
- Det er bekymrende, fordi vi godt ved, at der er mange i den her sektor, der går til lav løn, og som er underbetalte, fordi de ikke kender overenskomsten. Dels er det også et område, hvor vi har set en del sort arbejde, hvor der ikke bliver betalt skat, siger han og fortsætter:
- Derfor er det vigtigt, at hvis folk er opmærksomme på, at der er ordnede forhold, så er der heller ikke sort økonomi, for så er der ordentlige indberetninger til skat og formentligt også orden i alle mulige andre forhold, hvor der kan være kan være problemer, siger Bent Greve til Avisen.dk.
Hos 3F anerkender man problemet i, at den største andel af danskerne tilsyneladende ikke interesserer sig for, om der er overenskomster, på de restauranter, man spiser. Det fortæller John Frederiksen, der næstformand i 3F Privat service, Hotel og Restauration.
- Jeg synes, det er skuffende, fordi jeg går ud fra, at størstedelen af befolkningen, som selv er på en arbejdsplads, hvor forholdene er i orden, også forventer at forholdene også er det for andre på de steder, hvor de går ud og spiser, siger han og fortsætter:
- Problemet er, at det ikke gør det nemmere at fastholde de gode steder og restauratører, hvis der ikke er opbakning til overenskomsterne og den danske model. Så er det klart, at der er en fare for, at systemet skrider. Konsekvensen er, at så ryger de gode løn- og arbejdsforhold, som vi har fået kæmpet os til, siger John Frederiksen fra 3F.
Redaktionel kontakt:
Anders Svendsen
tlf.: +4560253429
e-mail: a

- Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.
- En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.
- Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet - også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.
- Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.
- Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.
- Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.
VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:
- Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.
- Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.
- Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.