Overlæge: Ingen panik efter miltbranddød

En narkoman er død af miltbrand. Der er ikke risiko for smitte til almindelige personer, siger overlæge.

Overlæge: Ingen panik efter miltbranddød

En 55-årig narkoman er død søndag af en infektion med miltbrand på Rigshospitalet i København. Bakterien kan være kommet fra et parti forurenet heroin, der har været blandet op med benmel.

Men der er ikke grund til panikscener blandt mennesker, der ikke tager stoffer.

Det påpeger overlæge og professor i infektionsmedicin ved Klinisk Institut, Aarhus Universitet Lars Østergaard.

- Miltbrand er ikke nogen farlig sygdom for almindelige mennesker. Den smitter hvis man sprøjter miltbrandbakterier direkte ind i årerne, eller hvis man rører ved et miltbrandsår, siger Lars Østergaard og understreger:

- Men det smitter ikke, hvis man bare omgås personer, der har miltbrand.

Københavns Politi og embedslægen advarer mod en miltbrandbakterie, der kan findes i et parti heroin i København. Og det er set tidligere, at narkomaner er blevet smittet med miltbrand.

Det er små tre uger siden, at Sundhedsstyrelsen advarede de danske sygehuse om, at danske narkomaner kunne risikere at få den ekstremt smittefarlige bakterie. Det skete efter, en 51-årig tysk narkoman døde af en miltbrandinfektion.

Og tilbage i 2009-10 var der narkomaner i Skotland, England og Tyskland, der ligeledes fik miltbrand. Her døde 25 personer af infektionen.

Den 55-årig blev torsdag indlagt på Rigshospitalet efter at have fixet brun heroin. Fredag fik han hjertestop og blev lagt i kunstig koma. Men lægerne kunne ikke redde hans liv.

Undersøgelser har ifølge ekstrabladet.dk vist, at det var miltbrand han døde af. Bakterien kan komme fra et parti forurenet heroin, fordi stoffet kan være fortyndet med benmel, skriver netavisen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.