Italien

Overmæt af køkkenskriverier

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Bogens forside

ROMAN Bill Buford: ¿Heat¿ # # ¤ ¤ ¤ ¤ Bill Buford er redaktør på The New Yorker og meget interesseret i mad. Derfor spørger han mesterkokken Mario Batali, om han må være ¿slave¿ i hans køkken på den berømte restaurant ¿Babbo¿ på Manhattan. Bogen ¿Heat¿ følger hans vej fra de hjemlige gryder til det hårde, sure, svedryppende og blodige arbejde i køkkenet på Babbo og videre til England hos en anden berømt kok ¿ nej,desværre hverken Jamie Oliver eller Gordon Ramsey, som vi kender herhjemme - og videre til Italien, hvor han lærer at lave ægte hjemmelavet pasta og siden bliver lærling hos en slagter i Toscana. Han vender hjem igen og mødes med Mario Batali, som han overgår med hensyn til viden om mad. Men han erkender, at det, han ved, kun er en flig af den verden, maden og dens tilberedning består af. Og han er derfor klar til nye eventyr ud i gastronomien. ¿Heat¿ er ud over titlen, som efter min mening burde have været oversat (det betyder hede eller varme), også meget amerikansk på andre måder. For bogen er tyk ¿ 375 tætskrevne sider - og byder på en sand overflod af ord og navne, både på mennesker og på madretter i lange sætninger med adskillige sidebemærkninger. Som at høre filmmanden Woody Allen læsse sine fobier og tanker af på sin psykiater i flere film i træk om intellektuelle new yorkere og deres problemer! Det er der nogen, som har smag for, og de vil, lige som feinschmeckere ud i madkunsten, nok savle over ¿Heat¿. Bogen har imidlertid også et andet stort problem, set med mine øjne, og det er, at langt de færreste danskere ved, hvem Bill Buford, Mario Batali, hans restauranter og de andre ¿kendte¿ steder og personer, som optræder i ¿Heat¿ er. Det gør det hele lidt uvedkommende, ja det er faktisk lidt irriterende, for selvom Bill Buford bestemt skriver udmærket, så føles det ikke som om, han skriver til mig. Så os, der bare er almindeligt glad for mad, vil i stedet for at købe bogen med fordel kunne bruge tiden og pengene på et besøg på en ægte italiensk restaurant. Charlotte Tybjerg kultur@nordjyske.dk @Brød.9.u-indryk.3-fede-ord: { Bill Buford: ¿Heat¿. 375 sider. 299 kroner. Oversat (godt) af Ninna Brenøe. Tiderne Skifter