Overraskelse: 2400 færre ledige i august

Ledigheden faldt med 2400 personer i august. Økonomerne er overraskede.

Overraskelse: 2400 færre ledige i august

Efter tre måneder med stigende ledighed faldt antallet af arbejdsløse med 2400 personer i august.

Faldet kommer som en gedigen overraskelse for økonomerne, der havde forventet, at de dårlige tal for arbejdsmarkedet ville fortsætte og udløse en ny stigning i antallet af ledige.

- Dagens tal er særdeles glædelige. Tre ud af de seneste fire kvartaler har budt på negativ økonomisk vækst i dansk økonomi, og det var vores forventning, at udviklingen vil sætte yderligere spor på arbejdsmarkedet, erkender økonom Jens Nævig Pedersen fra Danske Bank.

Antallet af arbejdsløse er nu på 162.700 personer. Dermed er ledigheden tilbage på 6,2 procent af arbejdsstyrken, viser de nye tal fra Danmarks Statistik. Økonomerne havde forventet at den ville stige til 6,4 procent.

- Det må siges at være en positiv overraskelse, konstaterer seniorøkonom i Nykredit Tore Stramer.

Ligesom hovedparten af økonomerne advarer han dog mod at lade champagnepropperne springe. Der er formentlig bare tale om en "puster". Økonomien står simpelthen for stille til at tro på andet, vurderer Tore Stramer.

- Vi forventer, at ledigheden kommer til at stige i hvert fald året ud og vil toppe i et niveau omkring 170.000 - altså en yderligere stigning på i omegnen af 7000 personer.

Samme vurdering kommer fra senioranalytiker i Nordea, Jan Størup Nielsen:

- Selv om det naturligvis er glædeligt, at arbejdsløsheden er faldet i august, vurderer vi, at det desværre endnu er for tidligt at lade champagnepropperne springe, siger Jan Størup Nielsen, og fortsætter:

- Samlet tyder det på, at vi også de kommende måneder vil se en stigende arbejdsløshed, som vi forventer vil toppe omkring 170.000 omkring årsskiftet.

Han tror dog ikke på, at vi kommer til at opleve en ny "stor nedtur" for det danske arbejdsmarked.

- Tværtimod venter vi, at aktiviteten i starten af 2013 vil blive så stærk, at beskæftigelsen igen begynder at stige, vurderer Jan Størup Nielsen.

Hos LO glæder økonom Benn G. Vestergaard sig over det overraskende fald på 2400 ledige i august.

- Men arbejdsløsheden er fortsat høj, og arbejdsmarkedet balancerer fortsat på en knivsæg, konstaterer han.

Ledigheden er især faldet for de unge. Fra juli til august blev der 2000 færre ledige i aldersgruppen 16-29 år. Der er også blevet 1900 færre ledige kvinder, og endelig viser tallene, at ledighedsfaldet primært ligger i København.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.