Oversvømmede områder på Balkan kan øjne håb

Vandstanden er holdt op med at stige i flere floder i katastroferamte Serbien og Bosnien.

Solen skinner søndag morgen flere steder på det oversvømmelsesramte Balkan.

Efter at flere dages massive regnskyl ifølge nyhedsbureauet AFP har kostet mindst 30 mennesker livet i Serbien og Bosnien, meldes der søndag om, at vandstanden er holdt op med at stige i de fleste floder, og at den endda falder enkelte steder.

Situationen er nu under kontrol i de katastrofetruede byer Sabac, Mitrovica og Kostolac, meddeler den lokale beredskabsstyrelse.

Og i Serbiens hårdest ramte og næsten fuldstændigt evakuerede by, Obrenovac, 35 kilometer sydvest for hovedstaden, Beograd, ånder de mange frivillige hjælpere så småt op.

Myndighederne melder således, at det delvist oversvømmede varmeværk, som forsørger store dele af landet, ikke længere er i fare.

Mange skal være omkommet i floden Savas mudrede vand i Obrenovac. Men myndighederne tør endnu ikke sige, hvor mange ofre der er tale om, da man først vil få et endeligt overblik, når vandet trækker sig tilbage, rapporterer radiostationen B92.

I nabolandet Bosnien begynder der også at komme styr på situationen, efter at 1,2 millioner indbyggere - en tredjedel af landets befolkning - har været truet af vandmasserne.

Strømforsyningen er søndag morgen oppe at køre igen over hele landet, lyder det fra det nationale energiselskab EPB. Til gengæld advarer myndighederne nu om faren for alvorlige mudderskred.

Det er også fortsat kritisk i den nordlige del af Bosnien, hvor 10.000 mennesker er evakueret fra byen Bijeljin. Natten til søndag fortsatte Savas vandstand med at stige ved grænsen til Kroatien, hvor der meldes om flere oversvømmede diger.

I Serbien håber myndighederne onsdag at have et overblik over, hvor stor skade vandmasserne har forvoldt. Lokale medier skønner, at der alene i Serbien kan være tale om skader på op imod en millard euro, cirka 7,44 milliarder kroner.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst