Overtrædelse af burkaforbud kan give fængselsstraf

Tredje gang, man overtræder nyt maskeringsforbud, kan resultere i fængsel. V-ordfører forventer flest bøder.

Ritzau
Regeringen er ved at udarbejde et lovslag, som skal forbyde burkaer i det offentlige rum. Foto: Scanpix/Menahem Kahana/arkiv
Politik 25. januar 2018 10:39 - Opdateret 25. januar 2018 12:54

Tager du det forkerte tøj på tre gange, så risikerer du en fængselsstraf.

Sat på spidsen kan det i sidste ende blive konsekvensen af oplægget fra regeringen til et kommende maskeringsforbud, populært kaldet burkaforbuddet.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, forventer dog, at de fleste overtrædelser af maskeringsforbuddet vil resultere i en bøde på 1000 kroner.

- Fra Venstres side taler vi om en bøde i størrelsesordenen 1000 kroner første gang. Anden gang lidt mere, og så er det muligt, at vi tredje gang er nødsaget til at benytte os af en fængselsstraf, siger Preben Bang Henriksen.

Regeringen vil med et maskeringsforbud forbyde de muslimske klædedragter burka og niqab i det offentlige rum. Derfor er Justitsministeriet i gang med at udarbejde et lovforslag.

Udkastet til lovforslaget viser ifølge DR Nyheder, at huer, hætter, tørklæder, masker, hjelme, heldækkende dragter og kunstigt skæg er omfattet af forbuddet.

Regeringen lægger op til, at en overtrædelse af forbuddet skal udløse en bøde på 1000 kroner eller fængsel i op til tre måneder.

Spørgsmål: Synes du, at det er rimeligt med tre måneders fængsel for at bære en beklædningsgenstand, som man ikke må? Også selv om det er ude i anden eller tredje omgang?

- Det vil jeg ikke tage stilling til. For det første skal vi se lovforslaget, og for det andet er det en lidt fordrejet diskussion. Det vi spiller ud med, vil sandsynligvis være 1000 kroner i bøde, siger Preben Bang Henriksen.

Han vil ikke kommentere på et eventuelt forbud mod huer eller kunstigt skæg.

- Jeg kan forstå, at der ligger et maskeringsforbud på bordet, som i princippet gælder enhver form for maskering, siger retsordføreren.

Et burkaforbud har splittet de tre regeringspartier. De Konservative har støttet forslaget, mens Liberal Alliance har været lodret imod.

I Venstre delte spørgsmålet folketingsgruppen i to. Men i november traf partiet en beslutning om at støtte op om "et maskeringsforbud", da et egentligt burkaforbud kan være religiøs diskrimination.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...