På Bryghuset er anden god

Jane Bünemann Foto: Henrik Louis
Sådan serveres der and på Bryghuset Vendia for tiden. Med syrlig sauce og forskellige beder - bemærk de flotte stribede bolsjebeder.
Bryggerier 20. december 2010 05:00

Det er blevet sidste lørdag i november. Det mørkt og koldt, da vi forsøger at finde vej til Bryghuset Vendia. Det er ikke så let i den labyrint, som Hjørrings gader har udviklet sig til. Men snart ser vi Bryghuset lyse os klart og indbydende i møde. Det er ved at være julefrokosttid. I hvert fald er baren fyldt med mennesker, som tydeligvis er på vej til julefrokost. Måske bare ovenpå til første sal af Bryghuset, hvor der er selskabslokaler. Velbesøgt Vi skal bare være i selskab med os selv - tror vi. Men snart er vi bænket i Brasseriet, og inden længe er vi omgivet af barndomskammerater, kolleger og såmænd min 84-årige moster, som denne lørdag er inviteret i byen. Hyggeligt. Vi får spisekort, vinkort og ølkort. Vi er jo på et bryggeri. Ikke et hvilket som helt, men dét hvis brasserie i september blev udpeget til Årets Bistro af anmelderne ved Gerickeprisuddelingen i København. Samtidig har anmelderkollegerne fra Nordjyske givet seks gafler til gourmetafdelingen i det tilstødende lokale, hvor en flok gæster allerede har kastet sig ud i en seks timer lang middag. 35-årige Kristian Rise har siden åbningen af Bryghuset i 2007 været køkkenchefen/direktøren bag den kulinariske succes. Cava og Velværevand Vi får sammen med en kande vand, smør og to slags brød tilbudt en aperitif og takker ja. Jeg vælger et glas mousserende Cava fra Torello - en Aliguer 2008 til 60 kr., mens min medspiser spørger efter en ikke-alkoholisk drik og får anbefalet en Velværevand. Det er en økologisk æblemost med citron og vanilje, tilsat Læsøsalt. De to drinks serveres med tre slags nødder: Macadamia, saltede mandler og cashewnødder. Dertil hjemmelavede sprøde kartoffelchips af såvel hvide som mørke kartofler. Ledsaget af en neutral majonæse og en urtemajonæse. Vi nipper, synes vi, men i løbet af no time er fadet pist tomt. Min medspiser er tørstig og beder om endnu en Velværevand - også for at tjekke, om den ligesom den første er efter "bedst-før-datoen". Det er den. Jeg nyder Cavaen, mens vi får styr på, hvad vi vil spise. Brasseriet tilbyder tre menuer: En franskinspireret traditionsmenu og en inspirationsmenu. Begge har tre valgmuligheder indenfor forret, hovedret og dessert. Desuden tilbydes en fast fire retters menu. Min medspiser bestemmer sig for at holde sig til det traditionelle, mens jeg snupper inspirationsmenuen. Lette vine Vi bestemmer os for at få vin til maden. Da jeg skal have fisk, vælger jeg et glas hvidvin, og vi beder tjeneren finde en rødvin, som kan gå til såvel min and som til tournedos'en. Vinkortet er stort, og der er mange muligheder for såvel europæiske som oversøiske vine. Tjeneren foreslår en italiensk Valpollicella fra Zenato, da vi erklærer at være mest til lette vine. Tjeneren kommer snart med forretterne: Min medspiser har valgt foie gras terrine med kvædepuré til 140 kr. Han siger, at det lige er sagen med den let søde foie gras og den friske let bitre kvæde til. Retten er blandt meget andet pyntet med små stykker ristet brød. Jeg får et stykke saftigt "slethvar med kartofler fra fjern og nær". Fisken ligger på et leje af puré af to slags kartofler- en hvid og en mørk lilla, fransk. Dertil en lille kogt kartoffel og kartoffelchips. Det hele ligger i en fristende skaldyrsfond smagt til med persille og smør. Mums. Jeg får dertil et glas hvid bourgogne chardonnay fra Prieur-Brunet i Frankrig til 75 kr. Vinen er dejlig og neutral, men drukner lidt i smagen ved siden af den kraftige fiskesmag. Ægte øllebrød med smør Én ret igennem har jeg modstået det velduftende brød, men nu falder jeg i. Prøver forsigtigt det mørke brød med lidt af det gule gammeldags kærnede smør med salt. Tjeneren fortæller lige på vejen forbi, at det er bagt med mask, og at det skulle være vældigt sundt. Mask er uopløste skaldele fra ølproduktionen, og brødet smager aldeles fremragende. Det hvide brød er også "øllebrød", nemlig bagt med lyst øl og lyse maltkerner. Der er lidt tid til at iagttage lokalet, som er minimalistisk, men hyggeligt indrettet. Der er nu ikke meget minimalistisk over antallet af gæster. Alle borde er besat i brasseriet, og der bliver snakket livligt . Snart kommer vores hovedretter. Tournedos bordelaise Medspiseren har valgt tournedos bordelaise, hvilket tilsyneladende er det mest efterspurgte denne lørdag aften. (265 kr.) Med god grund lyder det fra den anden side af bordet. Bøffen er stegt medium som ønsket, og tilbehøret er løg i alle mulige afskygninger fra friterede løg over løgpuré til små syltede løg. Dertil forskellige svampe og en fantastisk kraftig rødvinssauce. Jeg får and (205 kr.). Dejligt ved indgangen til julemåneden, men jeg nyder, at det ikke er den traditionelle med svesker og rødkål. Her serveres andebryst med selleri, rødbeder, hvide beder og festligt stribede bolsjebeder sammen med en lækker kraftig sauce, der med lidt eddike er gjort syrlig i kampen mod den fede and. På menukortet hedder retten "Andebryst med mere godt fra anden", og det betyder, at jeg uden egentlig at vide det med stor appetit og fornøjelse får spist både andelever, hjerte, sprødstegt andelår og lidt kråse. Virkeligt delikat. Harmonisk vin Valpolicellaen til 275 kr. viser sig at være en god harmonisk vin og et udmærket valg, selvom vi begge erkender, at det nok ville have været bedre at have lyttet til tjenerens første forslag om en kraftigere vin - men sådan er det let at være bagklog. Vi får lov at slå mave en ti minutters tid, før desserten skal komme. Vi afslår dessertvin, men vil gerne have en cappuccino (35 kr.) og enten kaffe eller te. Der er kaffe af gourmetblanding, sort kvæde-te eller grøn te. Jeg vælger den grønne te (30 kr.), der kommer i en lille, sød kande. Så kommer desserten. Medspiseren får creme brulé med pæreis til 90 kr. mens jeg får en moderne udgave af de friterede camembert fra ungdomstiden. Her er det til 90 kr. to store stykker velmodnet camembert, der er vendt i rasp og tørret persille med bitte små ribs og gelé som tilbehør. Mens gemalen med største fornøjelse guffer creme bruléen i sig, må jeg hurtigt give op: Den kraftige ost er simpelthen for meget for mig oven på den fede and. Regnskabets time Så er regnskabets time på flere måder kommet. Det samlede beløb for aftenens lækre måltid ender på 1470 kr. Maden er absolut i toppen, og Bryghuset kan med sindsro fortsætte glæden over titlen som Årets Bistro, men det trækker fra, at der serveres æblesaft efter sidste bedst-før-dato, ligesom det trækker fra, at den unge tjener var lidt for jovial i sit sprogbrug overfor kunderne. Det hører sig ikke til at sige til gæsterne, at noget "smager skidegodt" eller "kan I ikke li' øllen, kan I bare spytte den ud". Det er lige hyggeligt nok, så den samlede bedømmelse ender på fem gafler. Brasseriet på Bryghuset Vendia Markedsgade 9, 9800 Hjørring. Telefon 98922229. Åbningstid: Tirsdag til fredag 11.30 til 16.00 og 17.30 til 21.30. Lørdag 10 til 16.00 og 17.30 til 21.30, men først efter nytår, når der er ryddet efter en brand forleden. www.bryghusetvendia.dk

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...