På rette plads

21-årige Dennis Juhl Jensen fra Nibe arbejder hårdt på at blive endnu bedre i køkkenet - i sidste uge blev han nordisk mester for unge kokke

Dennis Juhl Jensen har aldrig været i tvivl om, hvad han ville arbejde med. Den 21-årige nibenit er vild med at lave mad - og gerne mad, der er en smule ekstrem.Foto: Henrik Bo

Dennis Juhl Jensen har aldrig været i tvivl om, hvad han ville arbejde med. Den 21-årige nibenit er vild med at lave mad - og gerne mad, der er en smule ekstrem.Foto: Henrik Bo

Han har altid vidst, at han engang ville leve af at lave mad. Og han har papir på, at han var klar over det allerede, da han gik i fjerde eller femte klasse på skolen i hjembyen Nibe. - Jeg kan se det i mine gamle elevplaner, hvor vi skulle fortælle, hvad vi ville være. Jeg ville være kok, fortæller 21-årige Dennis Juhl Jensen. Han ligner stadig en glad dreng med den afblegede top på frisuren, men man fornemmer hurtigt, at der sidder et lidt kraftigere batteri i ham end i de fleste af os andre. Drømmen om at nå helt til tops Han fortæller energisk og engageret om sin drøm om at blive en god kok, en af de bedste. Han har allerede taget flere skridt i den retning. Han er netop blevet nordisk mester for ungkokke ved en konkurrence i Lund i Sverige sammen med Christian Milling. Og Dennis Juhl Jensen er klar til at betale prisen for at komme helt op i toppen af det danske kokkehierarki. Der er mange andre unge mænd, der har haft de samme drømme, men det er de færreste, der har magtet det. Han nævner, at på det grundforløb, han i sin tid startede på i Aalborg, er det blot tre ud af tyve, der i dag kan kalde sig kokke. Mange gav op, da de fandt ud af, hvor hårdt arbejdet er, hvor ubekvemme arbejdstiderne kan være, og at der skal mere til end en hestehale og evnen til at snakke hurtigt for at blive en god kok. Opskriften er ellers ganske enkel. Der skal naturligvis et mål af talent til, men ellers er hovedbestanddelen hårdt arbejde - og endnu mere hårdt arbejde, når man som Dennis Juhl Jensen går efter det perfekte. Når man som ham er på jagt efter den lille smagsforskel, den lille nuance, der gør, at måltidet bliver noget ganske særligt. Det er ikke hjemmefra, han har fået smag for god mad. Hverken hans far eller mor var de store lys i et køkken, og han mindes ikke, at han selv var specielt aktiv ved de hjemlige kødgryder. Men som 12-årig fik han arbejde som opvasker på Hotel Nibe, og her kunne han følge med i, hvordan de professionelle arbejder. - Det var der, jeg for alvor fik smag for det, fortæller han. Efter 9. klasse på Nibe Skole kom han på efterskole i Farsø, hvor de hjalp ham over den ordblindhed, han døjede med i folkeskolen. Mens han var i det vesthimmerlandske, fik han arbejde på Hvalpsund Færgekro - igen som opvasker. Også her kunne han følge, hvordan dygtige kokke arbejder. Det ambitiøse skinnede igennem allerede i elevtiden. Han havde først fået en læreplads i Aalborg, men efter et års tid valgte han at skifte til Den Gamle Kro i Hornslet ved Århus, der er berømt for at bruge det bedste af det bedste, når det gælder råvarer. - Det gastronomiske niveau er ikke så højt i Aalborg som i Århus, forklarer Dennis Juhl Jensen. Ikke dermed forstået, at man ikke laver god mad i Aalborg - for det gør man. Men de er lidt længere fremme, eller måske snarere ude, i Århus. Der eksperimenteres mere, hvor man i Aalborg har valgt et mere klassisk og traditionelt spor. - Jeg kan godt lide, at maden har et lille tvist. At man går lige til grænsen, at man er lidt ekstrem, fortæller han. Derfor regner han også med at flytte til Århus igen, når han har været på Ruths Hotel i Skagen et stykke tid. Håndværket skal være i orden Men i Skagen suger han også viden til sig. Chefen deroppe, Michel Michaud, kan stadig finde fejl hos den unge nibenit. - Han er ved at rette mig ind, så jeg kan lave de klassiske ting til perfektion, fortæller Dennis Juhl Jensen. For håndværket, det helt grundliggende, skal være i orden, før man kan begynde at eksperimentere. Det er ikke nok at være kreativ. Der skal også ligge en stor portion viden bag de ting, man foretager sig. Det er noget, Dennis Juhl har fået stor respekt for gennem årene. Han nævner som eksempel, at han efter tre uger på sin første læreplads deltog i sin første konkurrence. Og det gik bestemt ikke godt. Året efter vendte han tilbage og vandt. Allerede efter et år var der kommet meget mere baggrundsviden ind på kontoen. Det piner ham stadig en lille smule med den der første konkurrence, selvom han griner, når han fortæller om det. For i alle andre konkurrencer, han har deltaget i, er han endt i top 3. Næste mål for ham er allerede på plads. Til efteråret deltager han i WorldSkills i Calgary i Canada. Det er en slags håndværksfagenes VM eller OL. Senere hen har han rejseplaner. Han vil gerne ud og arbejde på nogle af de bedste restauranter i Europa. Det er ikke noget, han får penge for. Tværtimod skal han trække på alle sine forbindelser for bare at få lov til at arbejde gratis. Til gengæld får han en masse ny viden og inspiration med hjem, så han for alvor kan slå sit navn fast i Danmark.