På vej mod hurtigere og bedre mobilsignaler

Nyt projektsamarbejde til 54,4 mio. kr. skal sikre bedre mobilsignal ved hjælp af radarteknologi

Asger Nørkær Nielsen
Professor ved Institut for Elektroniske Systemer Gert Frølund Pedersen mener, at arbejdet med næste generation af antenner til mobiltelefoner kan skabe videnstunge arbejdspladser i blandt andet Nordjylland.
Aalborg 12. april 2016 11:34 - Opdateret 12. april 2016 11:50

AALBORG: En vigtig livline kappes, når mobilsignalet svigter ude i de små hjem. En ende på fortvivlelsen er dog stillet i udsigt, idet et nyt samarbejde netop er påbegyndt med det formål at skabe bedre signal ved hjælp af radarteknologi.

Det er Aalborg Universitet, der sammen med teknologifirmaerne Intel og Wispry, arbejder på projektet, der har et samlet budget på 54,4 millioner kroner. Tanken bag er, at selvom man ved, hvilken retning den nærmeste sendemast ligger i, så peger telefonerne sjældent i samme retning i lang tid ad gangen.

Derfor udnytter man ikke den fulde kraft, og løsningen er, ifølge folkene bag projektet, at gøre antennerne i telefonerne mere retningsbestemte.

- På samme måde som en radarantenne kan se i alle retninger, skal mobiltelefonen også hele tiden scanne efter det kraftigste signal, som den kan låse sig fast på, siger Gert Frølund Pedersen, professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

Skal være færdigt inden 2020

Projektet skal køre over en periode på fire år og skal samkøres med 5G-teknologien, som er på vej med hastige skridt. Med den vil hastigheden på de mobile netværk blive forøget væsentligt og antallet af antenner, der er i spil, vil også stige. Derfor bliver det også mere relevant at få det optimale ud af antennerne.

- Om 5G kommer til at have 16 eller 64 antenner indbygget, ved vi ikke, men det vil være i den størrelsesorden. Jo flere der er, jo bedre. Men de skal arbejde sammen for at lave et godt signal i den rigtige retning, siger han. Ulempen er, at det koster, både på teknologisiden, men også på strømforbrug. Og det er noget af det, vi skal til at kigge på.

Projektet er støttet af Innovationsfonden med 26,7 millioner kroner.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...