Pålæg fyldt med millioner af bakterier

Laboratorieundersøgelse afslører 250 gange for mange bakterier i tre ud af ti pålægspakker

Spegepølse, rullepølse, skinke. Skiveskåret og fingerklart til en dejlig rugbrødsmad. Og dog. NORDJYSKE har været på indkøbstur i ti dagligvarebutikker i Nordjylland. I modsætning til hvad en forbruger normalt ville gøre, så kørte vi ikke hjem og smurte en pålægsmad. I stedet blev pålægget afleveret hos fødevaremyndighederne til analyse. Resultaterne er overraskende. I tre ud af ti pålægspakker er antallet af bakterier ganske uacceptabelt i forhold til myndighedernes krav, mens syv pakker pålæg klarede laboratorietestene med et tilfredsstillende resultat. Det står i skarp kontrast til de over 250 millioner bakterier per gram, som en pakke Coop kogt hamburgerryg, Tulip Pålækker rullepølse og Daily rullepølse hver især indeholdte. Det er 250 gange flere bakterier end hvad fødevaremyndighederne betegner som tilfredsstillende for sådan en vare. - Det er uforsvarligt og pålægget er lige til destruktion. Det må ikke sælges, udbryder fødevareekspert Orla Zinck fra Dansk Catering Center, da han bliver præsenteret for tallene. Tilliden er brudt - 30 procent af det indkøbte er sundhedsmæssigt uacceptabelt. Det kan ikke være rigtigt, mener Orla Zinck. - Jeg ville ikke sætte tænderne i det, og det ville producenterne heller ikke selv, tilføjer han. Det er der en grund til. Normalt når man taler om bakterier, så understreges det altid, at forbrugerne kan komme bakterierne til livs ved at stege kødet godt, men når det kommer til hamburgerryg og rullepølse, så skal det ikke steges men derimod direkte på brødet. - Det er et problem. Der er ingen, der flamberer sit pålæg, inden de spiser det, og derfor er testresultatet endnu mere betænkeligt, siger Orla Zinck. Han mener ikke, at forbrugerne kan undgå at kunne få en bakteriefyldt pålægspakke med hjem. - Problemet er, at forbrugerne ikke har en jordisk chance for at se, om der er for mange bakterier i pålæg. Hele systemet er bygget på tillid, men tilliden er brudt her. Det er sundhedsmæssigt betænkeligt, siger Orla Zinck. Uacceptabelt Hos fødevaremyndigheden i Nordjylland vender mundvigene heller ikke op ad. - Det er uacceptabelt, konkluderer koordinator hos Fødevareregion Nordjylland, Birgitte Horn. Hun hæfter sig ved, at analyserne viser, at der er tale om såkaldt blandet flora i de tre pålægspakker. - Når der er blandet flora, så er det et tegn på uhensigtsmæssig behandling. Jeg tør ikke sige, om det er på grund af forurening eller for varm opbevaring af pålægget, forklarer Birgitte Horn. - Men man kan godt spise en masse bakterier uden at blive syg af det, tilføjer hun. Hvis det var Birgitte Horn eller en anden fra fødevaremyndighederne - og ikke NORDJYSKE Medier - som havde købt pålægget, ville så høje tal som 250 millioner bakterier per gram have udløst et påbud og en halv sur smiley til pålægsproducenterne.