Påske med vikingemad

Lindholm Høje inviterer børnefamilier på et kig ind i vikingernes verden

11
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

LINDHOLM:Tre små pander med lange skafter holdes ind over bålet, mens de tre søskende Silas, Sebastian og Mathias Møller Bluhm spændt ser på, at varmen forvandler dejen til brød.

Bagningen går overraskende hurtigt. Det er ingen tilfældighed.

- Vi ved fra fund af langskaftede pander, at vikingerne bagte deres brød på denne måde, når de var på langfart, fortæller Thor Pedersen, der er guide ved påskens arrangement, hvor Lindholm Høje Museet inviterer børnefamilier til et besøg i ”Ildmagerens Værksted”.

Når vikingerne var på langfart, kunne formålet være en fredelig handelsrejse. Men sådan var ikke altid. Ofte var målet med rejsen at hærge og plyndre. Her var ikke tid til at dvæle unødigt længe over bordets glæder. Vikingemad skulle ikke kun være sund, men også praktisk.

- Derfor medbragte vikingerne typisk tørret kød og korn, der hurtigt kunne males til mel. Både kødet og det medbragte korn kunne holde sig længe. Når der var brug for det, kunne vikingerne på den måde hurtigt bage frisk brød på en blanding af byg og rug, som de tilsatte honning og koriander, fortæller Thor Pedersen.

Udover vingebrød byder museets påskekig ind i ”Ildmagerens Værksted” også på støbning af thorshamre. Thorshamreren var en af vikingetidens mægtigste symboler, og var derfor almindelig blandt vikingerne.

Der er herhjemme fundet mange forskellige thorshamre fra vikingetiden. De fleste af datidens thorshamre er lavet af sølv - men når man besøger ”Ildmagerens Værksted” på Lindholm Høje Musset, sker støbningen i tin. Det er lige så flot, men lidt mere økonomisk.

Påskearrangementet ”Ildmagerens Værksted” fortsætter i dag og i morgen på Lindholm Høje Museet. Begge dage kl. 11-14.

Der er et materialegebyr på 25 kr. pr. barn.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden