Påskemad for 279 millioner kroner havner i skraldespanden

Forening vil stoppe madspild med nye vaner

Selina Juul vil ændre madvanerne.Arkivfoto
Danmark 17. april 2014 12:06 - Opdateret 18. april 2014 07:43

DANMARK: Påskebordet skal helst bugne af lam, æg, laks og rejer.

Det tyder alt i hvert fald på, når man ser på danskernes indkøbsvaner i påskeugen. Men de proppede borde betyder også en proppet skraldespand, viser nye beregninger fra interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Enkle tip kan dog være med til at reducere madspildet, lyder det fra stifteren af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Stil mindre frem

- Det er en tradition, at man gerne vil have et kæmpe påskebord med alle mulige retter, og det er fint, for det skal jo være hyggeligt, men man behøver ikke at stille alt frem på en gang. Fyld fadene op i takt med, at de tømmes, siger hun.

- Og brug mindre fade og mindre tallerkner. Så putter gæsterne mindre på tallerkenen. Hvis maden står og sveder på bordet i flere timer, bliver man nødt til at smide det ud, så gem det i køleskabet, så holder det længere, tilføjer hun.

En tommelfingerregel er, at et voksent menneske spiser mellem 500 og 800 gram mad inklusiv brød.

Penge i skraldespanden

Tallene fra Landbrug og Fødevarer viser, at for hver gang danskerne bruger 1000 kroner på påskemad, ender mad for 140 kroner i skraldespanden. Eller hvad der samlet svarer til mad for 279 millioner kroner.

På en normal uge havner der madspild for 225 millioner kroner i de danske skraldespande.

Danskerne køber 24 procent mere mad i påskeugen end i en gennemsnitlige uge, og det får altså også omfanget af madspild til at eksplodere.

Brug resterne

Det behøver bare ikke at ske, mener Selina Juul.

- Der bliver købt allermest lam, laks, æg og rejer. Laksen kan man bruge til næste påskefrokost ligesom æggene. Lammet kan bruges til biksemad eller en lækker salat.

- Det vigtigste er bare, at man ikke blander maden sammen, for det holder sig bedre, når det opbevares hver for sig, siger hun.

Det er første gang, at Landbrug og Fødevarer, der varetager interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder, har analyseret danskernes indkøb i påsken.

Undersøgelsen blev foretaget i uge 13 sidste år, og tallene forudsætter, at danskerne smider lige så meget ud i påskeugen som i årets andre uger./ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...