Danmark

Pædagoger: Vi må sige fra før vi bliver syge

Pædagoger skal blive bedre til at tage ansvar for hinanden, hvis sygefraværet skal ned, siger fagforeninger.

Pædagoger: Vi må sige fra før vi bliver syge

Landets pædagoger skal blive bedre til at tage ansvar for sig selv og hinanden, hvis man fremover skal undgå, at pædagogerne lægger sig syge på stribe på grund af arbejdspres.

Sådan lyder meldingen fra Birgitte Conradsen, næstformand i pædagogernes fagforening, Bupl, på baggrund af nye tal fra Det Fælleskommunale Lønkontor, som den liberale tænketank Cepos har analyseret.

Tallene viser, at pædagogernes sygefravær i 2011 lå 30 procent højere end hos folkeskolelærerne.

- Alle er forpligtet til at skabe gode og stabile arbejdsforhold og arbejdsmiljøer, så man ikke bliver syg af at gå på arbejde, siger Birgitte Conradsen.

Når pædagogernes årlige sygefravær ligger på 14 dagsværk per ansat, skyldes det ifølge Bupl ikke udelukkende politisk bestemte nedskæringer og dårlige normeringer, som resulterer i fysisk og psykisk pres på medarbejderne.

- Det handler også om, at den enkelte medarbejder via sin tillidsrepræsentant får sagt fra. Pædagoger har en tendens til at kæmpe videre og videre, og lige pludselig er bægeret fyldt, og så kan man ikke mere, siger Birgitte Conradsen.

Jan Hoby, næstformand i fagforeningen LFS, der organiserer de københavnske pædagoger, kalder tallene katastrofale og understreger ligesom Birgitte Conradsen pædagogernes fælles ansvar for at få bragt sygefraværet ned:

- Man er ansvarlig for hinanden. Når en kollega har et dårligt arbejdsmiljø, så er det alles ansvar. En af mange løsninger på problemet er, at vi går fra et lille vi til et stort vi. Alle er ansvarlige for alles sunde og sikre arbejdsmiljø, siger Jan Hoby og fortsætter:

- Man skal ikke gå og rutte med det dårlige psykiske arbejdsmiljø. Det skal ikke individualiseres, men gøres til et fælles ansvar.

Begge næstformand peger derudover på, at mange små børn på forholdsvis lille plads øger smitterisikoen hos pædagogerne, hvilket er med til at gøre fraværet i lige netop denne faggruppe særligt højt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.