Udland

Pakistan genåbner grænsen for Nato

Pakistan har besluttet at åbne for Natos vigtige forsyningslinje til Afghanistan. USA siger undskyld for tab.

Pakistan genåbner grænsen for Nato

Pakistan genåbner efter langt tovtrækkeri Natos forsyningsruter ved grænsen til Afghanistan, siger den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton.

Hun tilføjer, at USA beklager de tab af pakistanske liv, der blev konsekvensen af et angreb sidste år.

Nato-angrebet, der kostede 24 pakistanske soldater livet i november, var den direkte årsag til, at styret i Islamabad lukkede for den helt essentielle forsyningslinje gennem Pakistan til Afghanistan og de amerikanske soldater, der er udstationeret dér.

- Jeg er meget tilfreds med, at udenrigsminister Hina Rabbani Khar har oplyst mig om, at forsyningslinjerne på landjorden til Afghanistan åbnes, siger Hillary Clinton i en erklæring.

Den pakistanske regering har længe krævet, at USA skulle undskylde for det luftangreb, der dræbte de pakistanske soldater, før der kunne blive tale om at genåbne forsyningslinjerne.

- Udenrigsminister Khar og jeg har anerkendt de misforståelser, som resulterede i tab af pakistanske soldaters liv, siger Clinton i erklæringen.

- Vi beklager dybt de tab, som det pakistanske militær har lidt. Vi er fast besluttet på at arbejde tæt sammen med Pakistan og Afghanistan for at undgå, at det nogensinde sker igen, tilføjer hun.

Pakistans premierminister sagde tidligere tirsdag, at hans lands lukning af ruten, der plejede at forsyne Nato-styrkerne i Afghanistan, har været ødelæggende for forbindelserne til USA.

Det var den klareste melding om en opblødning af de seneste syv måneders dødvande.

- En fortsat lukning af forsyningslinjerne kolliderer ikke bare med vort forhold til USA, men også med vores forhold til de 49 andre medlemmer af Nato og Isaf, siger premierminister Raja Pervez Ashraf i en erklæring, der er udsendt fra hans kontor.

Det står ifølge Clinton også klart, at Islamabad fortsat ikke vil opkræve penge for at lade Nato-forsyningerne transportere gennem Pakistan, da landet overordnet set er interesseret i fred og sikkerhed i nabolandet Afghanistan og i regionen som helhed.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.