Udland

Pakistan vælger ny regeringsleder fredag

Pakistans parlament vælger fredag ny premierminister, efter forfatningsdomstol har afsat Gilani.

Pakistan vælger ny regeringsleder fredag

På opfordring fra præsident Asif Ali Zardari samles Pakistans parlament fredag for at vælge en ny premierminister i stedet for den diskvalificerede Yousuf Raza Gilani.

Landets forfatningsdomstol erklærede tirsdag, at Gilani ikke kan blive siddende på posten, fordi han har udvist foragt for domstolene.

Dermed har forfatningsdomstolen reelt opløst landets regering, og et valg kan blive fremskyndet til senere i år, medmindre Pakistans Folkeparti (PPP) og dets allierede kan enes om en afløser for Gilani.

De to mest sandsynlige kandidater er tekstilminister Makhdoom Shahabuddin og tidligere forsvarsminister Ahmed Mukhtar. Sidstnævnte betegnes som erfaren og tæt på præsidenten.

Zardari skulle i alt have bragt tre eller fire navne i spil, siger regeringskilder i Islamabad.

Den sag, der altså kostede Gilani posten tirsdag, drejer sig om anklager mod præsident Zardari, der hævdes at have anvendt en bank i Schweiz til hvidvaskning af penge, som han uretmæssigt kom i besiddelse af for adskillige år siden.

Gilani er dømt for at have udvist foragt for retten, fordi han afviste at bede schweiziske myndigheder genåbne sagen mod Zardari.

- Yousuf Raza Gilani er diskvalificeret fra parlamentet fra den 26. april. Han er heller ikke længere Pakistans premierminister, hed det i den overraskende dom, som er den foreløbige kulmination på en længerevarende politisk krise.

Præsident Zardari, der var gift med den dræbte, tidligere premierminister Benazir Bhutto, bliver i befolkningen ofte omtalt som "Mr 10 Percent" på grund korruptionsanklager.

Sagen mod Gilani ses af mange som politisk og rejst af landets magtfulde militær, der er utilfreds med både Gilani og Zardari, som begge forsøger at stække generalernes magt.

/ritzau/AFP