Udland

Pakistansk domstol udelukker regeringschef

Pakistans øverste domstol afsætter regeringschef, hvilket kan føre til ny politisk vold.

Pakistansk domstol udelukker regeringschef

Pakistans øverste domstol diskvalificerede tirsdag premierminister Yousuf Raza Gilani med en uventet beslutning, som kan føre til ny politisk vold i det splittede land.

Gilani blev for kun to måneder siden kendt skyldig i foragt for retten, fordi han har nægtet at genåbne en retssag om korruption mod landets præsident, Asif Ali Zardari.

Men højesteretten gav kun Gilani en symbolsk straf på nogle minutters tilbageholdelse i højesterettens lokaler i hovedstaden Islamabad.

I henhold til forfatningen er enhver, som udviser hån eller foragt for retssystemet uegnet til at være medlem af parlamentet.

Gilani appellerede ikke dommen, hvilket mange opfattede som et forsøg på at undgå at blive udelukket fra parlamentet ved en dom. Men det er sket alligevel.

- Yousuf Raza Gilani er diskvalificeret fra parlamentet fra den 26. april. Han er heller ikke længere Pakistans premierminister, hedder det i dommen fra chefdommer Iftikhar Muhammad Chaudhry.

Dommen er den foreløbige kulmination på en længerevarende politisk krise, hvor både Gilani og Zardari har lagt sig ud med landets magtfulde militær og dommerstanden.

Sagen drejer sig om anklager mod præsident Zardari, der hævdes at have anvendt en bank i Schweiz til hvidvaskning af penge, som han uretmæssigt kom i besiddelse af for adskillige år siden.

Flere hundrede lignende sager om korruption og hvidvaskning af penge er blevet opgivet, efter at tidligere præsident general Pervez Musharraf i 2007 gennemførte en amnestilov, der banede vej for Pakistans tilbagevenden til et civilt styre.

Sagen mod Gilani ses af mange som politisk og rejst af landets magtfulde militær, der er utilfreds med både Gilani og Zardari, som begge forsøger at stække generalernes magt.

/ritzau/Reuters