Udland

Palæstinensisk jubeldag: Her er reaktionerne

Selvstyret i Mellemøsten har fået en historisk tommelfinger op i verdensorganisationen med stemmerne 138-9.

Palæstinensisk jubeldag: Her er reaktionerne

En massivt flertal af de 193 medlemmer i FN's Generalforsamling stemte torsdag aften for, at palæstinenserne får observatørstatus som "ikke-medlemstat".

Her er flere reaktioner på den historiske beslutning fra politikere verden over:

* Hillary Clinton, USA's udenrigsminister:

- Resolutionen vil kun placere nye forhindringer på vejen mod fred. Vi har gjort det klart, at kun gennem direkte forhandlinger kan Israel og palæstinenserne opnå den fred, de begge fortjener: To stater for to suveræne folk, som lever side om side.

* Susan Rice, USA's ambassadør i FN:

- Denne resolution er ikke et udtryk for, at Palæstina er en stat. Det er en misforståelse, hvis man tror, at dagens afstemning berettiger til FN-medlemskab.

* Benjamin Netanyahu, Israels premierminister.

- Beslutningen ved FN's Generalforsamling i dag vil ikke ændre noget som helst. Det vil ikke fremme oprettelsen af en palæstinensisk stat. Tværtimod.

- Israel arbejder altid mod fred, men en selvstændig palæstinensisk stat vil ikke blive oprettet uden en palæstinensisk anerkendelse af Israel som det jødiske folks stat (Sagt kort før FN-afstemningen i New York).

* Mahmoud Abbas, palæstinensernes præsident:

- I dag er i sandhed en historisk dag. Vi har virkelig taget et skridt i retning mod palæstinensisk selvstændighed.

- I morgen begynder en helt ny kamp. Vi har en lang og svær vej foran os. Jeg vil ikke forsøge at lægge en dæmper på sejren i aften, men vejen forude er stadig vanskelig.

* Ahmed Yussef, talsmand for den palæstinensiske, islamistiske bevægelse Hamas:

- Det er en ny sejr på vejen til befrielsen af Palæstina, og vi lykønsker os selv. I Hamas ser vi dette som en delt præstation, der kaster glæde på vores folk.

* François Hollande, Frankrigs præsident:

- Forhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne må nu genoptages så hurtigt som muligt. Direkte dialog er den eneste måde, konflikten kan løses på. Frankrig er klar til at tage del i forhandlingerne - som en ven af både Israel og Palæstina.

* Villy Søvndal, Danmarks udenrigsminister:

- Både præsident Abbas og premierminister Netanyahu har tidligere erklæret sig parat til at engagere sig i realitetsforhandlinger om den tostatsløsning, som både israelere og palæstinensere har fortjent.

- Nu må disse løfter indfries, for der er ikke andre muligheder for at opnå varig fred, sikkerhed og økonomiske fremskridt. Danmark vil, ikke mindst sammen med vore EU-partnere, arbejde målrettet på at understøtte den vej frem.

* Pave Benedikt XVI, den romersk-katolske kirkes overhoved.

- Den katolske kirke er glad for beslutningen i FN's Generalforsamling.

- Det er en gunstig lejlighed til internationalt at give Jerusalem en særlig status med henblik på at beskytte religions- og ytringsfriheden, Jerusalems karakter som hellig by og adgangen til dens hellige steder.

/ritzau/AFP/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst