Pandoras aktier er årets højdespringere på børsen

Pandoras aktionærer er i år blevet forgyldt, mens Vestas aktionærer har været i strid modvind.

Pandoras aktier er årets højdespringere på børsen

Det har ikke været et helt skidt år at investere i aktier. Indekset over de mest handlede aktier på børsen i København, C20, var fredag formiddag steget over en kam med 30 procent - og det er den syvende største stigning siden 1990, viser tal fra Spar Nord.

Aktieanalytiker i Spar Nord Mikkel Duus-Hansen siger, at den altoverskyggende forklaring på, hvorfor det danske eliteindeks har klaret sig godt, er medicinalkoncernen Novo Nordisk.

- Aktieåret 2012 har været præget af flere op- og nedture - alligevel er det blevet til et fornuftigt år for C20-investorerne. Det skyldes primært, at Novo er steget med omkring 41 procent, og det har trukket C20 op, siger Mikkel Duus-Hansen.

Men om du har tabt en masse penge eller har skudt papegøjen kommer helt an på, hvad du valgte at sætte dine penge i. For mens aktionærerne i smykkefirmaet Pandora kan grine hele vejen i banken, ser det rigtig skidt ud for aktionærerne i Vestas.

Aktierne i Pandora er i 2012 steget med næsten 150 procent, mens folkeaktien Vestas agerer bundprop som indeksets dårligste investering med et fald på 47,4 procent over hele året.

- Kursudsvingene har som sædvanlig været meget voldsomme i Vestas, men overordnet har pilen peget ned igen i 2012. Især regnskaberne har fået investorerne til at vende vindmølleaktien ryggen, siger Mikkel Duus-Hansen.

Aktieanalytikeren påpeger dog, at også Pandora tidligere har været ud i lidt af et stormvejr:

- Kursen er gået i vejret i især andet halvår 2012. Den nye direktør, Björn Gulden, har virkelig taget investorerne med storm oven på et 2011, hvor aktien blev rundbarberet med et tab på mere end 80 procent, forklarer Mikkel Duus-Hansen.

Købte man aktier i Pandora, da smykkefirmaet blev børsnoteret tilbage i oktober 2010, står man trods årets kursstigning stadig tilbage med et tab på omkring 30 procent.

Et stykke efter årets højdespringer ligger Coloplast, der producerer sygeplejeartikler, med en stigning på 70,45 procent. Som nummer tre ligger høreapparats- og headsetsproducenten GN Store Nord med en stigning på 69,8 procent.

Siden C20-indeksets - det tidligere KFX-indeks - blev lanceret i juli 1989, har 1997 været det bedste år med et afkast på næsten 57 procent.

Det dårligste år har indtil nu nu været 2008, hvor den globale finanskrise brød ud i lys lue. Her tabte investorerne næsten 45 procent. Og selv om vi siden 2008 snakker om finanskrisen, så bød de to efterfølgende år faktisk begge på afkast omkring 37 procent.

I gennemsnit har investorerne fået et årligt afkast af deres investering på næsten 12 procent i indeksets historie, viser Spar Nords beregninger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.