Danmark

Pant kan fjerne småt elektronik fra skraldespanden

Alt for meget småt elektronik og batterier ender i dagrenovationen. Det kan pantordning gøre op med.

Pant kan fjerne småt elektronik fra skraldespanden

Bærbare batterier og småt elektronik ender i dagrenovationen, når det kasserers. Derfor bør politikerne overveje at indføre pant på småt elektronik. Det foreslår vismændene, der udgør formandskabet i det Miljøøkonomiske Råd.

Småt elektronik bliver smidt i dagrenovationen i et ukendt omfang og typisk ender det i affaldsforbrændingen. Ved at indføre en pantordning på småt elektronik, vil det være muligt fremadrettet at sikre en bedre indsamling og behandling, skriver vismændene.

- Pantsystemet på flasker og dåser er en stor succes. Det bør alvorligt overvejes, om denne succes kan udbredes til eksempelvis batterier og småt elektronik.

- Det vil begrænse omfanget af bortskaffelse via dagrenovationen og samtidig øge muligheden for genanvendelse, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet.

At bærbare batterier ender i dagrenovationen er den indsamlede mængde af brugte batterier et signal på. Kun knap halvdelen af den den solgte mængde batterier bliver samlet ind igen efter brug.

En stor andel antages derfor at blive afbrændt med dagrenovationen, hvilket fører til forurening med tungmetaller og gør genbrug vanskelig, anfører vismændene.

I 2006 blev der indført en ansvarsordning for producenter af småt elektronik med henblik på, at overdrage ansvar og omkostninger for genbrug og bortskaffelse af elektronikprodukter til producenterne.

Det er dog usikkert, om indsamlingsordningen giver de rette signaler i affaldshåndteringen, påpeger vismændene.

Men inden den gennemføres, skal de økonomiske konsekvenser for samfundet analyseres først.

- Selvfølgelig skal gevinsterne stå mål med omkostningerne ved at drive et retursystem, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst