Parlamentariker: Krisetid fører til EU-skepsis

Der har været overvejende negativt fokus på EU. Derfor overrasker danskernes skepsis ikke EU-parlamentariker.

Parlamentariker: Krisetid fører til EU-skepsis

Krisebevidsthed, dårlig omtale og begrænset viden om EU i dele af befolkningen.

Det er nogen af grundene til, at en ny Gallup-undersøgelse viser, at 39 procent af danskerne ikke længere ønsker at være en del af unionen, vurderer EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S).

- Jeg tror, der er flere ting i det. Når der er krise, bliver borgerne mere skeptiske over for politikere og politiske systemer i al almindelighed, fordi en krise indikerer, at tingene ikke har været gjort godt nok, siger hun og fortsætter:

- Men når vi så har talt om EU de senere år, har der været stort fokus på krisen og problemerne i syd, økonomi og så videre. Det er meget sjældent, vi taler om de mere positive sider af det europæiske samarbejde.

Derfor er hun heller ikke overrasket over den hårde medfart, EU-medlemskabet får i Gallup-undersøgelsen, der tager udgangspunkt i 750 besvarelser.

Mod de 39 procent, der er negative over for at blive i EU, er 45 procent positive, viser målingen.

Og Christel Schaldemose tror, at fordelingen kan have noget at gøre med befolkningens viden om EU-stoffet.

- Jeg tror ikke, at der ville være så mange, der ville melde Danmark ud, hvis danskerne vidste mere om EU, og hvis vi var bedre til at forklare om det, siger hun.

Målingen er også gennemført i Frankrig, Tyskland, Holland, Polen og Storbritannien og her siger flertallet af de adspurgte, at EU generelt er på vej i den forkerte retning.

I Danmark mener 30 procent af de adspurgte, at tingene går i den rigtige retning, mens 40 procent mener, at EU er ude på et skråplan.

Selvom danskerne er blandt de mest skeptiske i EU-regi, er briterne ikke overraskende de allermest skeptiske, da 55 procent ønsker at forlade unionen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.