Udland

Parlamentet vender tomlen op til ny EU-kommissær

Med løftet om fokus på EU-borgere får Kroatiens kommende kommissær snart ansvaret for forbrugerrettigheder.

Parlamentet vender tomlen op til ny EU-kommissær

Det bliver med al sandsynlighed kroaten Neven Mimica, der i fremtiden skal stå for borgernære sager som hestekødsskandalen og de muligvis sundhedsskadelige brystimplantater fra Tjekkiet.

Parlamentarikerne har længe krævet, at forbrugersager skal have en højere prioritet, og onsdag gav parlamentet i Strasbourg sit ja til, at Mimica kan tiltræde posten som forbrugerkommissær fra juli, når Kroatien bliver EU's 28. medlemsland.

Da Mimica forud for dagens afstemning på et udvalgsmøde i parlamentet blev udspurgt om sine fokuspunkter, svarede han:

- Konsolidering, samarbejde og kommunikation.

Han mener, at forbrugerrettigheder er det, som optager EU-borgere mest, og begrunder det som svaret på spørgsmålet om, hvad EU kan gøre for borgerne.

- Forbrugerrettigheder er folkets politik, og man skal repræsentere folket, sagde han.

Dermed må den nuværende sundheds- og forbrugerkommissær Tonio Borg tage afsked med halvdelen af sit ressortområde, når Neven Mimica tiltræder.

Den nye kommissær får dog kun lov til at blive i jobbet til 31. oktober 2014, da der næste år skal vælges en ny kommission i forbindelse med parlamentsvalget.

Den korte tjenestetid og det faktum, at Mimica er "ny i byen" taler imod den kroatiske kommissærs evne til at sætte EU's forbrugere på dagsorden, mener parlamentariker Christel Schaldemose (S).

- Jeg byder den nye kroatiske forbrugerkommissær varmt velkommen. Jeg kan dog frygte, at han ikke har tilstrækkelig power til at kæmpe forbrugernes sag over for medlemslandene. Det er en skam, for det er stærkt tiltrængt, siger hun.

Det er nu kun de 27 medlemslande, der mangler at give deres endelige besyv med, inden Neven Mimica kan kalde sig kommissær for forbrugerrettigheder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst