Parlamentsformand kandidat til at lede kommission

Europæiske socialdemokrater slutter op bag Martin Schulz som Barrosos afløser.

1. marts 2014 17:25

Europæiske socialister udnævnte lørdag den tyske formand for Europaparlamentet, Martin Schulz, til deres kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen. Samtidig drøftede de et nyt manifest, der opfordrer til hurtig handling på sociale områder.

De Europæiske Socialisters Parti (PES), der omfatter socialdemokrater fra 28 EU-lande, sluttede på et møde i Rom op bag Schulz til den vigtige post forud for valget til Europaparlamentet maj.

Manifestet fra socialdemokraterne beskylder højrefløjen for at have skabt "et Europa præget af frygt og stramme spareplaner" i de fem år, hvor den har haft flertal.

Deres eget program skal sætte gang i "jobskabelse, en produktiv økonomi, og en fornemmelse for samfundet og mennesker," og det opfordrer til kamp mod arbejdsløsheden som den "første og vigtigste prioritet."

Tiden er inde til at sætte job øverst på dagsordenen og bygge et socialt Europa, siger den tidligere bulgarske premierminister og Sergei Stanishev, som leder partiet.

Blandt de øvrige deltagere på partikongressen i Rom var Østrigs kansler, Werner Faymann, Frankrigs premierminister, Jean-Marc Ayrault og Italiens premierminister, Matteo Renzi og Rumæniens premierminister Victor Ponta.

Schulz, der er en tidligere boghandler fra den tyske by Aachen, er 58 år og anses for at være en bestemt og viljefast politiker, der kan være meget udadvendt og varm, men som også kan være brutal i de politiske processer og taler rent ud.

Socialdemokraterne er et mindretal på europæisk plan. De er i regering eller med i en koalitionsregering i 11 lande. PES har 195 medlemmer i Europaparlamtet, mens de konservative har 275 medlemmer.

Manifestet opfordrer blandt andet til en afslutning af "social dumping" i EU gennem udnyttelse af arbejdere.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...