Udland

Parlamentsmedlem idømt dødsstraf for krigsforbrydelser

Salauddin Qauder Chowdhury er dømt skyldig for krigsforbrydelser i Bangladesh under uafhængighedskrigen i 1971

Parlamentsmedlem idømt dødsstraf for krigsforbrydelser

En særlig krigsforbryderdomstol i Bangladesh har for første gang dømt et siddende parlamentsmedlem til døden. Salauddin Qauder Chowdhury er dømt skyldig for krigsforbrydelser under uafhængighedskrigen i Bangladesh i 1971.

Det oplyser den private TV-kanal Somoy.

Salauddin Qauder Chowdhury blev tirsdag kendt skyldig for folkedrab, tortur og voldtægt under uafhængighedskrigen.

Den 64-årige Chowdhury har siddet i parlamentet i Bangladesh siden 1991. Han er medlem af det største oppositionsparti i Bangladesh - Bangladesh Nationalist Parti.

Bangladesh er godt i gang med at rydde op i fortidens synder. Siden januar har den særlige krigsforbryderdomstol kendt seks islamister skyldige i forbrydelser begået i 1971, hvor Chowdhury nu bliver den syvende.

Krigsforbryderdomstolen i Bangladesh blev nedsat for tre år siden for at undersøge de blodige overgreb under landets uafhængighedskrig.

Dommene har imidlertid skabt vrede i den muslimske del af befolkningen i Bangladesh og udløst omfattende uroligheder i landet. Mange demonstranter er blevet dræbt under protesterne, og den udgør en stor udfordring for regeringen under premierminister Sheikh Hasina

Myndighederne i Bangladesh har forud for dommen over Salauddin Qauder Chowdhury udkommanderet sikkerhedsstyrker i hovedstaden Dhaka og i Chowdhurys hjemby.

Det anslås officielt, at tre millioner mennesker blev dræbt under uafhængighedskrigen i Bangladesh i 1971. 200.000 kvinder blev voldtaget, og tusindvis af hjem blev brændt ned.

Bangladesh var en del af Pakistan, da det britiske kolonistyre i Indien sluttede i 1947 og førte til oprettelsen af en ny nation. Men Bangladesh, der dengang hed Østpakistan, opnåede med hjælp fra Indien uafhængighed i december 1971 efter en ni måneder lang krig.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.