Partier anklager DF for at vildlede vælgerne om Europol

V, LA og S langer ud efter DF, der ikke længere vil love at anbefale et ja til Europol ved en afstemning.

folkeafstemning2015 Foto: Scanpix/Linda Kastrup

folkeafstemning2015 Foto: Scanpix/Linda Kastrup

Vælgerbedrag og en decideret vildledning af vælgerne.

Det er nogle af de ord, som Venstre, Liberal Alliance og Socialdemokratiet bruger om Dansk Folkepartis meldinger om Europol.

Dansk Folkeparti har de seneste dage gjort det klart, at de har flere krav, før de med sikkerhed kan anbefale et ja til det europæiske politisamarbejde, Europol.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl sagde ellers klart i november 2015 i en tv-debat på TV2, at partiet ville anbefale et ja.

Fredag erkender Kristian Thulesen Dahl, at han gik for langt, da han dengang lovede at anbefale et ja. Han siger nu, at Dansk Folkeparti ikke kan love at anbefale et ja ved en folkeafstemning.

Jan E. Jørgensen, der er EU-ordfører i Venstre, mener, at Dansk Folkepartis udmeldinger om en folkeafstemning om Europol er mærkværdige.

- Nogle vælgere har stemt nej, og når der så skal leveres, løber Dansk Folkeparti fra sine løfter. Hvis ikke man kan kalde det et vælgerbedrag, så ved jeg ikke, hvad der ellers skulle kvalificere sig til det, siger ordføreren.

Der arbejdes stadig på i første omgang at få en parallelaftale i EU om politisamarbejdet.

Bliver parallelaftalen ikke til noget, er næste mulighed en folkeafstemning om Europol.

Dansk Folkeparti har de seneste dage krævet to ting opfyldt for at love et ja til Europol: Regeringen skal først udskrive en folkeafstemning om Schengen-medlemskabet. Og så skal vælgerne stemme Danmark ud af Schengen.

- Dansk Folkepartis krav kan ikke indfris. De kommer med nogle umulige krav. Det gør det jo lidt svært, siger Jan E. Jørgensen.

Dansk Folkeparti kritiseres også af Socialdemokratiet. EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen (S) opfordrer partiet til at genoverveje sine krav.

- Det bør står tydeligt for enhver, at det Dansk Folkeparti har haft gang i, er en decideret vildledning af vælgerne, siger han.

Liberal Alliances EU-ordfører, Christina Egelund, mener også, der er tale om en kovending.

- Det er et klassisk eksempel på, at man sagde én ting før et valg for at opnå et resultat, og nu siger man noget helt andet.

- Det sætter unægtelig Danmark i en vanskelig situation. Vi har en bunden opgave, og det synes jeg, alle partier er ansvarlige for. Der skal DF også løfte sin del af ansvaret, siger EU-ordføreren.

Kristian Thulesen Dahl afviser selv over for TV2, at han har stukket vælgerne blår i øjnene.

- Danskerne får lov til at få en folkeafstemning, hvis ikke vi får en parallelaftale. Der kan danskerne vurdere, hvad de vil stemme, siger formanden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.