Partier kræver forklaring på mulig tyrkisk overvågning

Tyrkiets mulige overvågning af personer i Danmark vækker vrede hos Socialdemokratiet, DF og Venstre.

Ritzau
Özlem Cekic Foto: Langkilde Morten
1. april 2017 00:58

Ifølge Politiken har den tyrkiske regering deltaget i en organiseret registrering af blandt andre borgere, medier og skoler i Danmark.

Og det vækker vrede på tværs af de politiske fløje på Christiansborg.

- Det er endnu et tegn på, at Tyrkiet bevæger sig helt væk fra demokratiet til et autoritært styre, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, til Politiken.

Han ser frem til, at der bliver lavet en politiefterforskning, så man kan komme til bunds i sagen.

Socialdemokratiets Nick Hækkerup vil også have gennemført en politiefterforskning. Han kalder registreringen "uacceptabel" og den tyrkiske ambassades rolle "særlig bekymrende".

Dansk Folkeparti peger på, at Tyrkiet ligesom Danmark er medlem af Nato.

- Men Tyrkiet er på vild flugt fra de vestlige frihedsidealer, og de overtræder lovgivningen her i landet. Det er dybt illoyalt. Vi er jo partnere i Nato, men det forhold må vi efterhånden tvivle på, siger fungerende udenrigsordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) til Politiken.

Han peger på, at en tyrkisk topdiplomat i Danmark i sidste uge var kaldt til møde i Udenrigsministeriet.

Det skete, efter at Berlingske havde beskrevet en stribe tilfælde, hvor dansktyrkere var blevet anmeldt af enkeltpersoner til en særlig "stikkerlinje" oprettet af den tyrkiske regering i Ankara.

Blandt de anmeldte var forhenværende folketingsmedlem Özlem Cekic og Socialdemokratiets nuværende folketingsmedlem Lars Aslan.

Sidstnævnte har kaldt både udenrigs- og justitsministeren i samråd om sagen.

På et møde i Udenrigsministeriet har den tyrkiske chargé d’affaires i Danmark afvist, at der finder registrering af politiske modstandere sted.

- Det er fuldstændig grotesk, hvis der nu er bevis for, at den tyrkiske diplomat direkte har løjet, siger DF's Kenneth Kristensen Berth.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...