Danmark

Partier kræver granskning af voldtægter på bosteder

Der skal skabes overblik over problemer med seksuelle forbrydelser på bosteder, siger SF og DF.

RB PLUS Regeringen sætter ind mod vold på bosteder Regeringe OVERBLIK: Her er reaktionerne på kommuneaftalen RB PLUS Borgmestre klemt i betændt lønkabale Foto: Scanpix/Simon Læssøe

RB PLUS Regeringen sætter ind mod vold på bosteder Regeringe OVERBLIK: Her er reaktionerne på kommuneaftalen RB PLUS Borgmestre klemt i betændt lønkabale Foto: Scanpix/Simon Læssøe

Nu skal der klarhed over, hvor stort problemet med voldtægter og andre seksuelle overgreb på bosteder er. Sådan lyder kravet fra Dansk Folkeparti og SF.

Partiernes socialordførere reagerer på politinoter, der ifølge Fagbladet FOA, viser, at der har været flere anmeldelser af voldtægter af psykisk syge på tre kommunale bosteder.

- Jeg er meget bekymret over, at der også har været omfattende problemer med seksuelle forbrydelser.

- Det vil jeg bede ministeren undersøge til bunds, så vi kan få et overblik over, om der generelt er store problemer med seksuelle forbrydelser, siger SF's socialordfører Trine Torp.

DF's socialordfører Karina Adsbøl er enig.

- Det er vigtigt at kende omfanget, så vi kan forebygge og skærme de beboere, der er i risiko for at blive udsat for voldtægt af andre medbeboere, siger hun.

Regeringen har netop indledt politiske forhandlinger om sikkerheden på landets botilbud. Den lægger op til, at der bruges 300 millioner kroner over fire år på at forbedre sikkerheden.

- Netop det her område ønsker vi skal indgå i de politiske forhandlinger, derfor er det også vigtigt at få et overblik, siger Karina Adsbøl.

På bostedet Lindegården har personalet siden 2014 anmeldt mindst seks voldtægter af psykisk syge mænd og kvinder begået af andre beboere.

På Ringbo er der registreret otte anmeldelser siden 2009. På Saxenhøj er der registreret to voldtægtsanmeldelser siden 2014.

Alle tre bosteder har oplevet, at medarbejdere er blevet dræbt inden for de seneste år.

Socialminister Karen Ellemann (V) og sundhedsminister Sophie Løhde (V) fremlagde i sidste uge et bud på en ny boform, som skal skabe større sikkerhed for både de ansatte og beboere.

- Et nyt botilbud gør det ikke alene, derfor har vi også taget en række andre anbefalinger med i vores udspil, som handler om at blive bedre til det forebyggende arbejde, siger Karen Ellemann.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.