Pas på! Bioethanol sender danskerne på skadestuen

Stor stigning i antallet af folk, der bliver forbrændt på grill og udendørs pejse

Bioethanol er farligt, advarer læger, der ser, at stadig flere danskere bliver forbrændt. Arkivfoto

Bioethanol er farligt, advarer læger, der ser, at stadig flere danskere bliver forbrændt. Arkivfoto

DANMARK:Hver sommer får personalet på Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling ekstra travlt, da antallet af patienter, som er blevet forbrændt på grund af grill og udendørspejse, stiger.

Men i år ser personalet en ny tendens. Antallet af patienter med forbrændinger efter kontakt med bioethanol er nemlig steget markant.

- De seneste 14 dage har vi på afdelingen haft 14 indlæggelser og en del ambulante henvendelser. Det har været alt fra små skader til livstruende forbrændinger, fortæller første reservelæge på klinikken Jakob Astrup og fortsætter:

- Vi så problemet en smule sidste år, men slet ikke i så stor omfang som i år, og vi ved ikke, hvorfor der pludselig er så mange ulykker.

Lavt kogepunkt gør det farligt

Bioethanol findes i mange brandbare væsker og bruges i for eksempel grillstartere og som optænding i udendørs lamper og pejse.

- Jeg kan læse mig til, at det har et lavt kogepunkt, og det fordamper ved bare 13 grader, hvilket formodentlig gør, at det fordamper meget hurtigt og hurtigere end andre brandbare væsker i den her varme.

- Når man tænder op i en grill eller pejs, så skal en dunk ikke stå langt væk, før at dampene bliver antændt, og det oftest er dem, der giver de store brandsårsskader, siger Jakob Astrup.

Læge: Lad være med at bruge det

Reservelægen opfordrer til, at man holder sig væk fra brandvæsker, der indeholder bioethanol.

- Det står mig uklart, hvorfor der er nogle, som stadig bruger det. Det er næsten på linje med benzin. Så det vil jeg fraråde at bruge. Brug hellere lampeolie, briketter eller elektriske grillstartere, siger Jakob Astrup.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.