EMNER

Pas på bordpladen i tide - tak

For lang imellem snapsene

? Kære Kjeld Bjerre Jeg har et problem med en køkkenbordplade af limtræ (bøg). Den er 20 år gammel og oliebehandles med måske lidt for stor afstand i tid. Nu, efter fornyet oliebehandling, er det blevet meget mere tydeligt end før, at der er mugdannelse umiddelbart ved køkkenvasken. En del af muggen sidder i rillerne mellem de sammenlimede træstave. Hvilket effektivt middel og hvilken fremgangsmåde findes imod et sådant angreb? Måske også et lille råd om, hvordan man bedst fjerner den nu påførte olie igen før mugbehandlingen. Med venlig hilsen og ikke uden et vist håb Gustav Holbek ! Hej Gustav - du har helt ret i din "analyse" af problemstillingen: Der har nok været lidt for langt imellem snapsene for den stakkels bordplade. Bøg er principielt uegnet til køkkenborde, hvis du spørger mig - det er der heldigvis mange, som gør, men de hører sgu ikke efter! Bøg er nemlig meget følsomt for fugt og vand - det arbejder meget og bliver sort, hvis bare man kikker på det med en fugtig klud. Men det er flot, og hvis man imprægnerer bordpladen ved at lade den suge alt det olie, den kan søbe i sig, så opnår man en forsegling så effektiv, at der ikke umiddelbart når fugt ind til træet. Men man lever altså livet farligt, for der vil jo altid blive pjasket lidt med vandet omkring en vask - og så går det lynhurtigt galt, hvis man ikke har vedligeholdt den oprindelige forsegling. Problemet er ikke så meget, om der kommer vand på overfladen - hvis man altså tørrer det væk igen - nej, det er den smule, som lige omkring vasken og især under vandhanen får lov til at være der altid, som er problemet. Det vil langsomt bane sig vej ned i træet - bare en lille smule, men nok til at træet udvider sig tilsvarende, og når det så et par dage efter tørrer helt ud i solen, og siden bliver vådt igen, og tørrer ... så revner limningen, og vandet kan pludselig trænge dybere ned i den opståede revne - og så er du solgt til stanglakrids! Du vil aldrig kunne lukke og forsegle de revnede limninger igen, medmindre du effektivt skærer dem op og lægger enten en lus eller en fuge i. Du kan godt slibe området og få det fint og give det en ny oliebehandling, men de sorte striber ved revnerne går dybt ned i træet og forsvinder ikke - og hvis du eksempelvis giver dem en forsigtig omgang brintoverilte for at tage den sorte farve, så vil du stadig have en revne, som står pivåben for ny indtrængning af vand. Men måske ser jeg for negativt på det - prøv! Slib bordpladen ren, "læg" lidt brintoverilte i revnerne (find en metode, så det vitterligt kun kommer ned i revnerne - ellers bliver træet ved siden af endnu lysere, end det skal være) - overvej så, om du vil skære fugen lidt op og lukke med eksempelvis Araldit og SÅ behandle det hele med olie - eller om du vil tage chancen og bare behandle det hele og pøse ekstra meget olie i revnerne. God fornøjelse - og hermed har vi så alle lært, at der faktisk findes eksempler på, at det, som står med småt i brugsanvisningen, fanden gale mig skal overholdes! Det er ikke noget man skal gøre sig til en vane, for så kunne vi jo aldrig finde tid til bare at leve og have det sjovt, men for køkkenbordplader af træ skal det med småt tages helt alvorligt: Mindst én eller to gange årligt, skal du rydde og rense bordpladen, give den olie og lade den stå weekenden over, inden du igen tager den i brug - altså sådan "heavy duty", du skal bare ikke pjaske med en masse sæbevand og tørre den grundigt af igen, før olien har fået mulighed for at trænge ind og hærde nogenlunde af. Derimod må du meget gerne - hen ad vejen - polere energisk med en tør klud, så overfladen blive fin og mat. Venlig hilsen Kjeld Bjerre