Pas på faldgrube: Vælg den rigtige vin til grillmaden

Når maden bliver grillet, får den en mere sød smag. Og det stiller nogle andre krav til de vine, der skal spille op mod maden

Et godt tip til at vælge vin til grillmaden er at tænke i lokalområder. Er det for eksempel en saftig bøf, er vine fra grillnationer som USA, Australien og Argentina velegnede. Er det en fisk med masser af citron, kan man kigge efter vin fra Middelhavslandene. Foto: Colourbox

Et godt tip til at vælge vin til grillmaden er at tænke i lokalområder. Er det for eksempel en saftig bøf, er vine fra grillnationer som USA, Australien og Argentina velegnede. Er det en fisk med masser af citron, kan man kigge efter vin fra Middelhavslandene. Foto: Colourbox

DANMARK:Måske har du helt styr på, hvilken vin du bedst kan lide til en tyk oksebøf eller et saftigt kyllingebryst.

Men når maden ryger på grillen, ændrer smagsindtrykket sig så markant, at det får betydning for det ideelle vinvalg.

- Når man tilbereder en råvare på grill, så vil kulhydraterne karamellisere. Det betyder, at maden får en anden smag, og den bliver også mere sødmefuld - i hvert fald når vi skal matche den med vin, fortæller vinkyper Malene Smidt Hertz.

Her er vinkyper Malene Smidt Hertz og sommelier Heine Egelunds råd til at udvælge vin til grillbordet:

Mørkt kød

Når det mørke kød ryger på grillen, er det typisk også blevet forkælet med en kraftig marinade.

Her foreslår Malene Smidt Hertz at kigge efter rødvine, som er krydrede og med solmoden frugt.

- Med det mener jeg ikke sødme i vinen, men den skal have en rundhed og blødhed, der kan stå imod det grillede. Det har noget at gøre med, hvor i verden druerne vokser. Den nemmeste måde at tænke mad og vinsammensætning på er i virkeligheden lokalt til lokalt, siger hun og forklarer:

- Det vil sige til steak og barbecue, så vender vi blikket mod Californien, Australien, Sydafrika - steder, hvor man typisk vil smide noget på en grill. Der har de mange rødvinstyper, der passer godt til grill.

Mere specifikt kan man gå efter en drue som zinfandel fra Californien. Det kan også være en californisk cabernet sauvignon, så længe den ikke har en for dominerende fad. Andre bud kunne være shiraz fra Australien eller malbec fra Argentina, råder vinkyperen.

Lyst kød

Lysere kød som kylling eller svinekød er som udgangspunkt lettere i smagen.

Til kyllingebryst foreslår sommelier Heine Egelund en lidt kraftig hvidvin, som kunne være baseret på chardonnay og gerne fadlagret.

- Hvis du har en hel grillet kylling med noget sovs og grillede kartofler eller grøntsager, kan du også tage en let afkølet pinot noir for eksempel fra Oregon, nævner han.

Har man mere lyst til rosé, kan det også sagtens gå til det lette kyllingekød. Det kunne være rosé fra Rhône, Sydfrankrig eller Australien.

Vinkyper Malene Smidt Hertz forklarer, at det er vigtigt at vide, at maden så at sige spiser sukkeret i vinen.

- Så hvis der ikke er noget restsukker i vinen, men samtidig masser af fad, så står man tilbage med alkohol, fad og syre. Og det virker ikke harmonisk. En drue, som plejer at opføre sig fint sammen med for eksempel grillet kylling, er pinot gris, hvor der er en smule restsødme i, siger hun.

Svinekød er også en klassiker på den sydende grill, og det gør sig godt sammen med letafkølede spanske vine, siger Heine Egelund. Eksempelvis fra Rioja på druen tempranillo, foreslår han.

- Man kan også tage en lidt kraftigere oversøisk pinot noir - letafkølet - til svinekød, svinekoteletter, svinemørbrad eller ben, siger Heine Egelund.

Kølig rosévin er også en udmærket makker til svinekød på grillen.

- Du kan sagtens servere en rosé, som er lidt mere intens. Altså fra Provence, Sydfrankrig, Rhône - eventuelt også fra Australien, Argentina og Chile, siger Heine Egelund.

Fisk og skaldyr

Til fisk kan man vælge en europæisk riesling, foreslår Heine Egelund.

- Hvis det er lidt kraftigere fisk som pighvar eller slethvar, kan du tage en hvid chardonnay. Hvis man skal gå lidt ned prismæssigt kan det være sådan noget som pinot blanc fra Alsace eller Oregon, det er fantastisk til grillet fisk. Eller en weissburgunder fra Tyskland, siger Heine Egelund.

Tilbehøret kan dog også spille ind i forhold til overvejelserne.

- Hvis du har grillede asparges til, må din vin gerne have lidt mere syre. Har du grillede peberfrugter eller squash til, må vinen gerne have lidt restsødme - som for eksempel en tysk riesling, fortæller sommelier Heine Egelund.

- Det er en generel regel, at hvis du har en ret med mere sødme, skal din vin også have sødme. Har du en ret med en del syre, så skal din vin også have en del syre, tilføjer han.

Den blandede grillbuffet

For mange er grill ikke en disciplin, hvor tingene bliver så skarpt opdelt. Det er en del af charmen, at der er et bredt udvalg af pølser, majskolber, bøffer, peberfrugt og asparges på bordet.

Og her er rådet fra både vinkyperen og sommelieren at gå med det, man selv bedst kan lide.

Vil man være sikker på at være dækket ind, har Heine Egelund et forslag:

- Hvis du har en blandet landhandel af forskellige ting og fire-fem personer ved bordet, kan man tage en let fadlagret chardonnay og en let afkølet pinot noir, siger sommelier Heine Egelund.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.