Tyverier

Pas på farlige wifi-netværk på ferien

Hackere står klar til at stjæle værdifulde data. Her er otte gode råd til at surfe trygt

Hacker in a sunglasses with laptop.

Hacker in a sunglasses with laptop.

HELE LANDET: Når man befinder sig langt væk fra dagligstuens i reglen gode internetdækning, for eksempel når man er på ferie, er det fristende at logge på en gratis Wifi-opkobling, så man lige kan tjekke, om verden står endnu.

Men det kan være ekstremt farligt at hoppe på et netværk, som man ikke ved, hvem der står bag. Det kan nemlig være kriminelle, der er ude på at stjæle data fra dig. Det advarer to it-sikkerhedseksperter om.

- En kriminel kan sidde i en bil ude foran en café og oprette et netværk med caféens navn og uden adgangskode. Det begynder gæsterne så at logge på og bruge.

Nemt at sætte netværk op

- De kriminelle sidder så og overvåger netværket og håber på, at der bliver indtastet kreditkortoplysninger. Det er det, som har den største værdi for dem, siger Shehzad Ahmad, der er chef for it-sikkerhedsorganisationen DK Cert.

Bo Skeel fra it-sikkerhedsfirmaet Bitdefender forklarer, at man ikke behøver flere års computeruddannelse for at oprette og overvåge et netværk.

- Det er super nemt at sætte et netværk op, som andre kan hoppe på uden adgangskode, og det kræver ikke mere end it-kundskaber på administrator-niveau, før man kan kontrollere det, siger Bo Skeel.

Han vurderer, der er større risiko for at havne på et kriminelt netværk i områder med mange mennesker, hvor der generelt er god net- og mobildækning.

Vær obs på frie netværk

Der er dog råd for, hvordan man mindsker risikoen for at få sin færden på nettet overvåget.

- Som udgangspunkt bør man være særligt opmærksom på netværk, der ikke kræver en adgangskode. Men hvis man sidder på en café, så gå op til tjeneren og spørg, hvad deres netværk præcist hedder.

- Og hvis man kommer på et gratis netværk, som man ikke helt ved, hvem der står bag, bør man i det mindste undgå at bruge det til følsomme informationer som netbank og kreditkortkøb, siger Shehzad Ahmad.

Otte tips til at surfe sikkert:

- Spørg en ansat på hotellet, caféen eller hvor du opholder dig om netværkets præcise navn. Så undgår du at hoppe på et falsk netværk med et lignende navn.

- Gå aldrig på netbank eller foretag onlineshopping på offentlige netværk. Hvis det er absolut nødvendigt, skal du tjekke om hjemmesideadressen begynder med ”https://”, eller om der er en hængelås i browseren ved adressefeltet. Dette gælder også, hvis du skal angive personlige eller følsomme informationer.

- Tjek at din computer ikke har automatisk deling aktiveret, ellers kan du risikere, at computeren leder efter andre netværk, uden du opdager det.

- Installer et antivirusprogram og hold det opdateret. Dette gælder for både computer, smartphone og tablet.

- Opdater din software og dine apps. Opdateringer indeholder ofte vigtige sikkerhedsopdateringer, som lukker små huller.

- Sluk computeren, når du ikke bruger den. Standby er ikke nok. Hvis din computer bliver inficeret, kan hackeren tilgå den, så længe den ikke er slukket.

- Aktiver altid din firewall, når du surfer på et offentligt netværk. Ellers er din enhed synlig for alle.

- Husk at oprette et kodeord på din computer, smartphone og tablet. Så er det sværere at få adgang til din enhed, hvis den rent fysisk skulle blive stjålet.

Kilde: It-sikkerhedsfirmaet Bitdefender

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst