Pas på fiskefarsen

Færdiglavet fiskefars indeholder i mange tilfælde flere bakterier end tilladt

Hele fisk fra fiskebiler, fiskeforretninger og fiskeafdelinger i supermarkederne er der sjældent noget i vejen med. Til gengæld skal du holde øje med fiskefarsen, der i over halvdelen af tilfældene i Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol havde for mange fordærvelsesbakterier i forhold til det tilladte. Arkivfoto: Iris/Scanpix

Hele fisk fra fiskebiler, fiskeforretninger og fiskeafdelinger i supermarkederne er der sjældent noget i vejen med. Til gengæld skal du holde øje med fiskefarsen, der i over halvdelen af tilfældene i Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol havde for mange fordærvelsesbakterier i forhold til det tilladte. Arkivfoto: Iris/Scanpix

SUNDHED:De hele ferske fisk, som vi danskere køber ved vores fiskemand, er i høj grad friske og lige til middagsbordet, men til gengæld ser det ikke godt ud for den færdiglavede fiskefars.

I 2013 besøgte Fødevarestyrelsen mere end 150 fiskebiler, fiskeforretninger og fiskeafdelinger i supermarkeder, og her viste stikprøverne, at 56 procent af fiskefarsen oversteg de vejledende grænseværdier for fordærvelsesbakterier.

- Et højt indhold af fordærvelsesbakterier nedsætter holdbarheden på fødevaren og kan ødelægge både lugt og smag og dermed glæden ved en nystegt fiskefrikadelle. Men det betyder ikke, at produktet er sundhedsskadeligt, forklarer dyrlæge i Fødevarestyrelsen Stine Thielke.

Ifølge hende blev 99 procent af den undersøgte fiskefars, trods et højt antal fordærvelsesbakterier, vurderet til at være i orden ud fra en vurdering af udseende og lugt.

Ny kampagne

- Kilderne til fordærvelsesbakterierne kan ligge hos både grossist- og detailledet. Typisk optræder de, når råvarerne ikke har været friske, hvis produktionsforholdene under fremstillingen af fiskefarsen har været utilfredsstillende eller temperaturen under fremstillingen eller opbevaringen har været for høj, siger Stine Thielke.

Resultaterne af kontrollen får nu Fødevarestyrelsen til sammen med fiskebranchen at indlede en oplysningskampagne til grossister og fiskehandlere for at få fiskefarsen på niveau med den friske fisk, hvor der kun blev fundet en enkelt fordærvet fisk i stikprøvekontrollen.

Fødevarestyrelsen vil også holde ekstra øje med, hvordan fiskefars og hakket fiskekød bliver produceret og opbevaret i virksomhederne, ligesom der vil blive fulgt op på kampagnen for at se, om indsatsen har haft den ønskede effekt.

/BLM/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.