Pas på: Her får du salmonella med hjem

Rejser stod bag næsten halvdelen af salmonellatilfældene i Danmark i 2014, og mange forgiftninger kommer fra Thailand, Tyrkiet og Spanien.

Udlandsrejser er hårde ved danske maver. Sidste år stammede hele 48 procent af salmonellatilfælde fra ferier i udlandet, viser ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet. Det er især, når vi vender hjem fra lande som Thailand, Tyrkiet og Spanien, at en salmonellaforgiftning sniger sig med.

Netop disse tre lande er blandt danskernes foretrukne feriedestinationer, og det er en del af forklaringen på, at de stikker ud i statistikkerne. Ikke desto mindre er de ophavslande til 39 procent af de salmonellainfektioner, der stammer fra udlandsrejser. I Danmark er der streng kontrol, men man kan ikke regne med, at udlandet har samme sikkerhed.

- De rejsende ser det ikke som en risiko at spise for eksempel æg, der ikke har været gennemvarmede, eller grøntsager, som måske ikke har været skyllet i rent vand, siger Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut til Ritzau Fokus.

Hun opfordrer folk til at være ekstra opmærksomme, når de spiser i udlandet, og især, når de går til en buffet. Herhjemme er køkkenhygiejnen i top, men noget tyder på, at ferieafslapning også får danskerne til at glemme at holde øje med faresignalerne, når de spiser i udlandet.

Et gadekøkken kan være fristende for at få den lokale oplevelse med, men det er meget usikkert, hvad angår hygiejne.

Hos rejseselskabet Star Tour holder man løbende øje med sine hotellers madlavning og blander sig aktivt i, hvordan de laver mad, og det er netop vigtigt for at skabe sikkerhed for de rejsende.

- Som rejsearrangør tager vi vores viden om fødevarer med ud til feriemålene og sørger for, at de indfører de samme strenge regler, som vi kender fra Danmark. Derfor er det langt mere sikkert at rejse med et godt rejsebureau, end hvis man overlader det til andre, siger pressechef i Star Tour, Nikolai Johnsen.

Fakta: Her er salmonella-fælderne i køkkenet

- Vask hænder, når du har rørt ved råt kød

Man skal vakse hænder, efter man har rørt ved råt kød På den måde undgår man at sprede bakterier til færdig mad for eksempel stegt kød, salat og brød.

- Hold råt kød adskilt fra stegt - og fra salat og brød

Det er vigtigt at holde det rå kød adskilt fra det kød, som er stegt. På den måde undgår man at sprede bakterier fra det rå kød til det stegte kød.

- Gennemsteg hakket kød og fjerkræ

Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal være gennemvarmt. I disse kødtyper kan bakterierne nemlig også sidde inde i varen. I hele stykker kød, som stege og bøffer, sidder bakterierne normalt kun på overfladen. Derfor behøver hele kødstykker ikke at blive gennemvarmet.

- Skift eller vask skærebræt og kniv straks efter, at det har været brugt til råt kød

Så undgår man at sprede bakterier fra det rå kød via skærebrættet til mad, der er færdig og klar til at spise.

- Smid den brugte emballage fra råt kød direkte i skraldespanden

Det er vigtigt, at den færdige mad ikke kommer i kontakt med saft fra råt kød, især saft fra fjerkrækød. Smid emballagen ud, og læg ikke det færdigstegte kød tilbage i emballagen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.