Nordjylland

Pas på når du bruger din smartphone som GPS

Det kan blive dyrt at bruge smartphonen som vejviser

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:Tre ud af fire danskere har altid en GPS til at navigere i trafikken lige ved hånden, fordi de ejer en smartphone, mens kun lidt over halvdelen af de danske familier - 54 procent - har en GPS-navigationsenhed til bilen, viser tal fra Danmarks Statistik.

Mange kan derfor være tilbøjelige til at bruge smartphonen til at finde vej på ferien sydpå.

Men betyder det så, at de gamle, dedikerede gps’er til bilnavigation fra Garmin og TomTom har udspillet deres roller som danskernes foretrukne vejvisere?

Ifølge testkører hos FDM, Karsten Meyland Lemche, er der en række klare fordele ved at bruge smartphonen som GPS, fx at man kan få direkte trafikopdateringer undervejs på turen, men det betyder ikke, at man bør afskrive de klassiske navigationsanlæg.

Det afhænger i høj grad af, hvilken type bilist du er.

- Nogle trafikanter kan sagtens bruge en smartphone til at finde vej og tale i telefon samtidig, mens andre har lidt sværere ved at multitaske og måske misser en afkørsel, når telefonen pludselig begynder at ringe. Nogen foretrækker at have tingene adskilt, siger Karsten Meyland Lemche.

Men uanset om du vælger den ene eller den anden løsning, kommer du ikke udenom at skulle investere et par hundrede kroner i din foretrukne gps-løsning, mener han.

- Hvis man ikke bare vil nøjes med at kunne finde vej i trafikken, som alle gps’er dybest set kan, men også vil finde vej på den rigtige måde, bør man unde sig selv en god GPS enten i form af en dedikeret enhed eller en app og en holder til din smartphone, siger Karsten Meyland Lemche.

Hvis du insisterer på at bruge din smartphone til navigation på bilferien, er der en række ting du skal være opmærksom, inden du drager ud på motorvejene.

1) Køb en holder til mobilen

Det er vigtigt af hensyn til din egen og andres sikkerhed, at du nemt og forsvarligt kan orientere dig under kørslen. Derfor duer det ikke, at telefonen ligger og roder i kopholderen under kørslen. En god holder koster typisk fra 200-500 kroner.

2) Sørg for at downloade kort før afrejse

Både på iPhone og Android kan man få gratis adgang til navigationsprogrammer, men de kræver ofte, at man har adgang til internettet på turen, og det kan hurtigt blive dyrt at bruge i udlandet. Karsten Meyland Lemche anbefaler derfor, at man køber en gps-app, hvor der medfølger et kort til fx Europa. De store mærker Garmin og TomTom sælger ofte en app til smartphone sammen med en sugekopholder, der passer til din smartphone.

Det kan dog sagtens lade sig gøre at bruge fx Google Maps uden en internetforbindelse, men det kræver lidt forberedelse hjemmefra. Man kan fx vælge et udsnit af kortet, som man gør tilgængelig offline.

Så vil du bruge mobilen til navigation bør du påregne en investering, hvilket bringer os frem til Karsten Meylands anden anke i forhold til smartphones som navigationsanlæg.

- Hvis du alligevel skal investere 500 kroner for at gøre din smartphone klar til bilferie, bør du måske overveje at bruge pengene til en dedikeret gps-enhed, siger han.

Fordelen ved de dedikerede enheder er bl.a., at du kan få dem i forskellige størrelser. En smartphone er typisk ikke designet til navigation, så skærmen vil måske, hvis du har en ældre smartphone, virke lidt lille. Køber du en dedikeret gps til turen kan du få en større skærm, som er egnet til kørsel.

3) Husk en oplader til mobilen

En anden udfordring i forhold til smartphones som navigationsanlæg er batterilevetiden. Når du bruger fx Google Maps eller lignende på en smartphone, løber du meget hurtigt tør for strøm. Det er derfor vigtigt at have en 12V-lader med i bilen, hvis man bruger GPS-delen i mobiltelefonen regelmæssigt, siger Karsten Meyland Lemche.

De første mobiltelefoner med GPS var ikke altid egnede til navigation, fordi de havde dårlige brugerflader, små skærme og konstant hentede kortdata ned under kørslen, men Karsten Meyland Lemche understreger, at nyere smartphones sagtens kan fungere som navigationsanlæg.

- Jeg bruger fx selv en iPhone 6 Plus, som med den store skærm er en udmærket løsning, siger han.

Foretrækker man en fastmonteret enhed i bilen, anbefaler Karsten Meyland Lemche modellen TomTom Go 6000, som med sit 2.000 kroner prisskilt dog kan virke som en dyr løsning for mange. Til gengæld har den et simkort indbygget, som gør, at den selv holder sig opdateret med nye kort og trafikinformationer i hele sin levetid, uden at det koster dig en krone i datatrafik. Det vil især være en fordel på rejsen sydpå.

Men skal du ikke bruge et navigationsanlæg jævnligt, er mobilen måske den bedste løsning for dig.

- Hvis du kun skal bruge GPS’en på ferien, er det måske sværere at forsvare en så stor investering, men på den anden side behøver du ikke bekymrer dig mere om dataforbrug i resten af GPS’ens levetid, og det kan være en god investering for mange.

Fakta:

FDM anbefaler, at du aldrig betjener en GPS, mens bilen er i fart. Skal der indtastes på en GPS, så hold ind til siden eller lad en passager gøre det.

En GPS-navigationsenhed består af et såkaldt Global Positionining System (GPS), som opfanger satellitsignaler for at fastslå din nøjagtige placering. Navigationsanlæg præsenterer det hele på en skærm og supplerer med mundtlige instruktioner, så bilisten kan holde øjnene mest muligt på vejen.

I USA har det uafhængige amerikanske analyseinstitut Pew Research Center netop undersøgt amerikanernes smartphone-vaner, og det viser sig, at 67 procent af de amerikanske smartphone-brugere har brugt deres smartphone som GPS, når de kører bil.

Kilde: Pew Research Center, U.S. Smartphone Use in 2015

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst