Danmark

Patienter skal betale for grå stær og ADHD

Regeringen og regionerne har stammet kravene for at få gratis behandling for sygdomme som grå stær og ADHD.

Patienter skal betale for grå stær og ADHD

Danskerne må fremover selv til lommerne på privathospitalet, når de skal behandles for grå stær, ADHD og flere andre sygdomme. Det skriver Berlingske.

Regeringen strammer kravene til gratis behandling på offentlige sygehuse i sin ny budgetaftale med de fem regioner. Indgrebet skal bremse udgifterne til populære operationer som grå stær og ADHD, hvor ti gange flere patienter nu behandles end i 2002.

Fagfolk ifølge regeringen komme med retningslinjer for, hvornår danskerne selv skal til lommerne.

- Retningslinjer, der for eksempel sikrer, at når vi opererer "tunge øjenlåg", er det, fordi det udgør et funktionelt problem for patientens syn og ikke ar rent kosmetiske grunde, siger SF's sundhedsminister Astrid Krag.

- Og når vi opererer for ryglidelser, skal det være, fordi der er faglig enighed om, at det er den bedste løsning for patienten og ikke kun den hurtigste, siger hun.

De strammere krav følger erfaringer fra fedmeoperationer. Her skal patienter nu have et BMI på 50 mod før 40 for at blive opereret for fedme. Derfor udføres nu kun 10 procent så mange operationer som før, vurderer privathospitalet Hamlet.

Sundhedsstyrelsen fastholder, at det er i orden at operere overvægtige efter de oprindelige retningslinjer for BMI. Fagfolk har kritiseret den kraftige opbremsning, fordi operationer menes at være den eneste virksomme behandling for svært overvægtige patienter.

De nye retningslinjer for at få gratis behandling er en ren spareøvelse, mener professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen.

- Grundlæggende er der tale om en fornuftig øvelse. Men den har indtil nu primært været rettet mod aktiviteter, der foregår på privathospitalerne, siger han.

- Der bør også være bedre dokumentation for, at der rent faktisk er tale om overbehandling, end man hidtil har fremlagt, siger Kjeld Møller Pedersen.

/ritzau/