Patientforening: Dyr medicin sparer penge i sidste ende

Danske Patienter opfordrer finansministeren til at lukke pengekassen op for sygehusene.

Finansminister Bjarne Corydon (S) må lukke kassen op, så sygehusenes forbrug af ny og bedre medicin ikke betyder, at kniven sættes ind andre steder med nedskæringer på personale og medicinske afdelinger til følge.

Det er meldingen fra Danske Patienter og Lægeforeningen op til økonomiforhandlingerne mellem Danske Regioner og Finansministeriet, der indledes tirsdag.

Regionerne er i gang med en omfattende sparerunde, blandt andet fordi udgifterne til dyr sygehusmedicin vokser ud over det forventede.

Ifølge regionerne kan det koste mange stillinger, hvis man ikke enten tilfører flere penge eller begynder at prioritere i den nye medicin.

- Men når medicinudgifterne før steg mindre end ventet, har Finansministeriet været hurtige til at lade de overskydende penge indgå i det samlede regnestykke.

- Så det må være rimeligt, at staten også betaler, hvad det koster, nu hvor udgifterne måske i et par år stiger, siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg.

- Det er jo ikke regionernes skyld eller på grund af dårlig styring. Tværtimod er medicinudgifterne uden for regionernes kontrol, siger han med henvisning til, at der, når det gælder sygehusmedicin, ikke er tradition for at afvise ny, forbedret medicin, selv når den er meget dyr.

- Og det er vi også meget imod. Vi skal være glade for, at vi bliver bedre og bedre til at behandle.

- Det kan koste nogle penge her og nu, hvor medicinen er ny og dyrest. Men det sparer penge i den sidste ende, når folk bliver raske, lever længere og kan fortsætte på arbejdsmarkedet, siger han.

Også Lægeforeningen kalder det uacceptabelt, hvis en eksplosiv vækst i regionernes medicinudgifter fører til nedskæringer på sygehusene.

Det bør der tages højde for i økonomiforhandlingerne, mener foreningens formand, Andreas Nykjøbing.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.