Udland

Pave på Peterspladsen en sidste gang

Titusinder er samlet på Peterspladsen for at tage afsked med pave Benedikt XVI, der træder tilbage torsdag.

Pave på Peterspladsen en sidste gang

Over 50.000 mennesker er samlet på Peterspladsen i Rom for at tage afsked med pave Benedikt XVI, der viser sig offentligt for sidste gang, inden han abdicerer torsdag.

Folkemængden bliver stadig større og ventes at komme til at fylde hele pladsen, hvor paven i den kendte stil vil blive kørt rundt i sin hvide "pavemobil."

- Men der bliver ingen traditionelle kys af pavens hånd, da menneskemængden bliver for stor, siger Vatikanets talsmand, Federico Lombardi.

- Paven vil ikke favorisere nogen fremfor andre, tilføjer han.

På sin allersidste dag som den katolske kirkes overhoved torsdag vil paven hilse på kardinalerne, som er samlet til konklavet - forsamlingen, der foretager det nye pavevalg.

Konklavet holdes normalt 15 til 20 dage efter, at pavestolen bliver ledig, men ifølge Lombardi kommer kardinalerne til at fastsætte en dato for konklavets begyndelse en af de første dage i marts.

Torsdag eftermiddag vil pave Benedikt XVI gå om bord i en helikopter, som vil transportere han til Caste Gandolfo, pavernes traditionelle sommerbolig.

Det 85-årige overhoved for den romersk-katolske kirke sagde til titusinder af mennesker på Peterspladsen søndag, at han tjener Guds ønsker og ikke svigter den romersk-katolske kirke ved at abdicere.

- Jeg vil fortsætte med at tjene og elske kirken ved at bede og meditere, sagde han om sin historiske beslutning om at abdicere fra posten som kirkeligt overhoved for 1,2 milliarder katolikker.

Pave Benedikt er den første pave, der træder tilbage frivilligt siden middelalderen.

Hans beslutning har udløst en strøm af rygter og spekulationer forud for det kommende pavevalg, hvor der endnu ikke er nogen favorit til at efterfølge ham.

Flere iagttagere venter, at en væsentligt yngre mand vil blive udvalgt til posten, og en mere pastoralsk figur end den akademiske Benedikt.

Da pave Benedikt tidligere på måneden meddelte, at han vil trække sig tilbage, sagde han, at beslutningen var truffet på grund af hans høje alder.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst