Udland

Paven maner til fred i Afrika

Fred, demokrati, tolerance var hovedbudskabet på pavens rundrejse til tre afrikanske lande.

Pave Frans besøgte søndag for første gang en krigszone, da han var i Den Centralafrikanske Republik, som er ødelagt af vold mellem muslimske oprørere og kristne militser.

- Til alle, der gør uberettiget brug af våben i denne verden, har jeg denne appel: Nedlæg dødens instrumenter, nedlæg Jeres våben, sagde paven i hovedstaden Bangui, hvor han kom til efter at have besøgt Uganda og Kenya.

Han udtrykte håb om, at et planlagt valg i Den Centralafrikanske Republik i næste måned vil være begyndelsen på "nye kapitler".

Paven blev modtaget af en stor folkemængde, som havde taget opstilling langs hans rute fra lufthavnen og ind til den centrale del af hovedstaden.

Paven har på sin rundrejse til tre afrikanske lande grundlæggende haft fem mål, siger iagttagere.

Han har opfordret til forsoning og tolerance mellem muslimer og kristne.

På hans første stop, i Kenya, er befolkningen blevet rystet af islamistisk vold flere gange - blandt andet for to år siden, da medlemmer af Somalias militante gruppe al-Shabab massakrerede mindst 67 mennesker i Nairobi-butikscentret Westgate.

I Uganda har gruppen al-Shabab bombet sportsbarer i Kampala, og mange havde advaret om, at Den Centralafrikanske Republik ville være for farligt for paven, da volden i Bangui har kostet mange menneskeliv.

Den 78-årige pave har også haft stor fokus på fattigdom, uretfærdighed og korruption.

I Kenya ejes 75 procent af alle værdier af kun en procent af befolkningen. Endelig har et andet hovedtema været undertrykkelsen af bøssers og lesbiske rettigheder - navnlig i Uganda.

/ritzau/AFPKommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.