Udland

Paven ønsker at ændre regler for konklave

Ny pave kan blive fundet hurtigere end ventet ved fremrykning af konklave i Vatikanet.

Paven ønsker at ændre regler for konklave

Den afgående pave Benedikt XVI vil måske ændre den romersk-katolske kirkes regler for det såkaldte konklave, hvor kardinaler fra mange forskellige lande samles i næste måned for at finde en ny pave.

Ændringerne kan betyde, at konklavet finder sted hurtigere end planlagt.

- Paven er ved at undersøge mulighederne for at ændre to love, som blev indført af hans forgænger pave Johannes Paul, siger pavens talsmand, Federico Lombardi.

Han siger, at de to love vil blive harmoniseret, hvis der er mulighed for det. Den ene af dem vedrører den periode, hvor der ikke er nogen pave, den såkaldte "Sede vacante", mens den anden gælder mere specifikke regler under selve konklavet.

Ifølge den gældende procedure skal konklavet holdes 15 til 20 dage efter pavens afgang. Pave Benedikt afgiver formelt sin post som katolikkernes overhoved den 28. februar.

Nogle kardinaler mener, at kardinalerne bør samles inden 15 dage efter den 28. februar, så "Sede vacante"-perioden bliver kortere.

Der er allerede indledt uformelle konsultationer over telefonen og per e-mail kardinalerne imellem.

I alt vil omkring 117 kardinaler under 80 år have stemmeret.

Kardinalerne, der ikke viser sig under konklavet, før den nye pave er blevet valgt, vil holde deres valgmøder i Det Sixtinske Kapel og sove i Casa Santa Marta-hotellet inde i Vatikanet.

Selv om han har været en yderst konservativ førstemand for den katolske kirke, opfordrer den afgående pave den katolske kirkes 1,2 milliarder medlemmer verden over til at forny sig og fokusere på troen.

Hele 85 procent af de tyske katolikker og 87 procent af protestanterne ønsker sig reformer på kontroversielle områder som kirkens seksualmoral og cølibat. Kun syv procent af tyskerne vil holde fast i, at katolske præster ikke må dyrke sex.

85-årige Benedikt XVI er kun den anden pave, der er trådt tilbage af egen fri vilje - og ikke ved sin død. Han begrunder selv beslutningen med sin høje alder og svigtende kræfter.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.