Udland

Paven opfordrer til harmoni i Mellemøsten

I det multireligiøse Libanon opfordrer paven på sit første besøg indbyggerne til at udvise gensidig respekt.

Paven opfordrer til harmoni i Mellemøsten

Pave Benedikt XVI opfordrer lørdag kristne og muslimer i Mellemøsten til at opbygge et harmonisk, mangfoldigt samfund, hvor hvert individs værdighed respekteres, ligesom retten til at tro i fred er garanteret.

Under en tale til politiske og religiøse ledere på andendagen af sit tre dage lange besøg i Libanon understreger paven, at folk må afvise hævn, anerkende deres egne fejl og udvise tilgivelse over for hinanden.

Tusindvis af mennesker, fortrinsvis kristne og heriblandt mange børn, har på den solbeskinnede og behagelige morgen taget opstilling langs den rute, der fører til præsidentpaladset, i et håb om at få et glimt af den religiøse leder på vej til paladset.

Blandt dem er egyptere, irakere, jordanere og palæstinensere, som er kommet for at være vidner til det første pavebesøg i Libanon, siden den afdøde pave Johannes Paul II var her i 1997.

Det svageligt udseende 85-årige overhoved for den katolske kirke, som støtter sig til en stok, havde sit første møde med den maronitisk kristne, libanesiske præsident, Michel Suleiman.

Inden samtaler med den muslimske ledelse, mødtes han med premierminister Najib Mikati, der er sunnimuslim, og parlamentsformand Nabih Berri, der er shiamuslim.

Libanon har en uskreven, men altid nøje fulgt regel om, at de tre topstillinger skal besættes af repræsentanter for de tre respektive trossamfund.

Dem, der ønsker at leve i fred, er nødt til at indstille deres hjerter på det, siger paven, og det indebærer at "afvise hævn, anerkende ens egne fejl, acceptere undskyldninger uden at kræve dem og ikke mindst være i stand til at tilgive".

Libanon er et multireligiøst land, hvor muslimer udgør 65 procent af befolkningen og de kristne resten.

Paven kom med sit budskab om fred og forsoning til Libanon og til hele Mellemøsten, som i årevis har været hærget af ofte sekterisk vold, og som netop nu er skueplads for voldsomme protester mod en antiislamisk, amerikansk film.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.