Udland

Paven: Præster kan give syndsforladelse for abort

Pave Frans gør midlertidig ordning permanent, så præster også fremover har lov til at tilgive abort.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Pope Francis closes the Holy Door to mark the closing of the Catholic Jubilee year of mercy at the in Saint Peter's Basilica at the Vatican Foto: Reuters/Pool

Pave Frans gør det muligt for katolske præster på ubestemt tid at tilgive kvinder, der får foretaget en abort.

Tidligere har det kun været muligt for biskopper og særlige skriftefadere at give syndsforladelse i forbindelse med abort.

Men i forbindelse med et særligt helligt år i den katolske kirke har kvinder også kunnet få syndsforladelse hos almindelige præster. Det hellige år udløb søndag, men mandag har paven udsendt et særligt brev, hvor han forlænger denne mulighed på ubestemt tid.

I samme brev understreger pave Frans dog, at abort er "en alvorlig synd, da det afslutter et uskyldigt liv".

- Men der er ingen synd så stor, at Guds barmhjertighed ikke kan nå den og tørre den væk, lyder det i brevet.

Det står ikke klart, hvor lang tid præsterne skal have mulighed for at tilgive abort. Men tonen i brevet antyder, at det som minimum skal gælde, så længe pave Frans er overhoved for den romerskkatolske kirke.

Paven sagde sidste år, at mange kvinder gennemlever en "eksistentiel og moralsk krise", når de har afsluttet et svangerskab med abort.

Abort er i den romerskkatolske kirkes lære en så alvorlig synd, at det medfører en ekskommunikation - en udelukkelse fra kirken, som normalt kun kan tilgives af en særligt højtstående person - en "penitenziere" - eller af en kristen missionær.

Paven udråbte i marts 2015 et ekstraordinært helligt år, som skulle vare fra 8. december sidste år til 20. november i år. Det skete i forbindelse med toårsdagen for pavens indsættelse.

Hellige år er sjældne begivenheder i den romerskkatolske kirke. Det seneste var i 2000.

Ordinære hellige år finder sted hvert 25. år, mens et ekstraordinært helligt år kan proklameres for at markere en særlig begivenhed.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.