Udland

Pavens politi jagter forbrydere i Vatikanet

Politiet jagter de skyldige, der har lækket pavens hemmelige papirer i skandalen, som har rystet pavedømmet.

Pavens politi jagter forbrydere i Vatikanet

Normalt er Vatikanets gendarmer trænet til at beskytte pave Benedikt XVI fra udefrakommende trusler, men lige nu gang jagter de folk, der måske skjuler sig i pavens indre cirkler.

Italienske medier har døbt skandalen "Vatileaks", efter de har modtaget flere lækkede dokumenter med beskyldninger om korruption og interne magtkampe i Vatikanet.

Aviserne skriver, at pavens butler, som i første omgang blev anholdt, ikke kan have været alene om lækagerne og hævder, at flere kardinaler er mistænkte i sagen. Vatikanet afviser, at kardinaler er indblandet.

Sammen med andre mystiske institutioner i den gamle Vatikanstat forsøger gendarmeriet at finde de personer, der har lækket pavens hemmelige papirer.

Anklagemyndigheden vil blive ledet af "lederen for retfærdighed", Nicola Picardi, der ligesom andre topembedsmænd i Vatikanet er udpeget af paven og udøver sin magt på vegne af paven.

Men den vigtigste undersøgelsesmyndighed er en kommission bestående af tre magtfulde kardinaler, som alle har rundet de 80 år. De blev udpeget i marts, da Vatikanet igangsatte en efterforskning af sagen.

- Det er sørgelige tider, siger Domenico Giani, der er leder af Vatikanets gendarmeri i sin hidtil eneste offentlige udtalelse i sagen.

Det var Giani, der anholdte pavens butler, Paolo Gabriele, i sidste uge og sigtede ham for at have stjålet pave Benedikts personlige papirer. Gabriele har været pavens personlige tjener siden 2006.

Vatikanet oplyser, at butleren, der havde adgang til pavens private lejlighed, blev fundet i besiddelse af et stort antal hemmelige papirer.

Siden da har den 46-årige Gabriele været tilbageholdt i et af Vatikanets tre "sikkerheds-værelser" hos gendarmerne.

Talsmand i Vatikanet Federico Lombardi siger, at Gabrielle formelt vil blive afhørt af "lederen af retfærdighed" og en undersøgelsesdommer i løbet af denne eller næste uge.

/ritzau/Reuters