Danmark

Pelsindustri er med til at styre forskning

Kopenhagen Fur, minkavlernes eget selskab, betaler for forskning i minks velfærd. Helt uacceptabelt, lyder det

Pelsindustri er med til at styre forskning

Der er ikke brug for større bure, og hvis bare man følger reglerne, har indespærrede mink det godt.

Sådan konkluderer Aarhus Universitets minkforskere, når politikerne beder dem vurdere dyrevelfærden i Danmarks enorme minkindustri, som årligt pelser 14 millioner mink og eksporterer pels til udlandet for op mod 10 milliarder kroner.

Men det oplyses ikke, at minkforskningen på Aarhus Universitet foregår og styres i et tæt samarbejde med Kopenhagen Fur, minkavlernes eget selskab, som alene de sidste fem år har bevilget over 20 millioner kroner til forskerne. Det skriver Politiken fredag.

Så sent som i år har universitetet og Kopenhagen Fur underskrevet en ny samarbejdsaftale, der fastlægger rammerne for parternes forskningssamarbejde, fremgår det af aftalen, som Politiken har fået aktindsigt i.

Det fremgår også, at topfolk fra Kopenhagen Fur direkte sidder med ved bordet, når der træffes overordnede beslutninger om universitets minkforskning.

"Den overordnede koordinering af forskningssamarbejdet varetages" af formanden og forskningschefen fra Kopenhagen Fur sammen med to institutledere fra universitetet, hedder det i aftalen.

- Det er helt uacceptabelt, at erhvervet har indflydelse på forskning i dyrevelfærd, når de har så store økonomiske interesser i konklusionerne, siger Per Clausen, Enhedslistens dyrevelfærdsordfører, til Politiken.

Ingrid Stage, formand for Danmarks Magisterforening og formand for forsknings- og uddannelsesudvalget under Akademikernes Centralorganisation, efterlyser større åbenhed på området:

- Der bør være klarhed omkring, hvilke erhvervsinteresser forskerne samarbejder med, og hvad de modtager, siger hun til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.