EMNER

- Penge hænger altså ikke på træerne!

Børn ved ikke, hvor pengene kommer fra, viser undersøgelse

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Karsten Kibsgaard: - Vi vil gerne give forældrene inspiration til at tale med børn om penge.

AALBORG:Tre ud af fire forældre til mindre børn taler løbende med deres børn om økonomi. Alligevel siger mange af forældrene, at børnene ikke forstår, hvor husholdningens penge kommer fra.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Danske Bank, hvor 300 forældre til børn i alderen fem-syv år er interviewet, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

På baggrund af undersøgelsen har banken udviklet en side på nettet, hvor forældre kan få gode råd om børn og penge.

Det er der åbenbart også behov for, da undersøgelsen viser, at kun hvert fjerde barn i alderen fem-syv år ifølge forældrene ved, hvor pengene i husholdningen kommer fra.

Omkring 35 procent af børnene har styr på, at køb af en ting betyder, at de ikke kan købe en anden, mens omkring 40 procent er klar over, at opsparing giver mulighed for at købe en ønsket ting i fremtiden.

- Som forældre vil vi naturligvis gerne give vores børn en god ballast med på vejen, også når det gælder økonomi. Børnene skal have en forståelse af, at en smartphone ikke kommer af sig selv, og derfor er det en god ide tidligt i livet at forklare dem om penge og deres funktion i samfundet, mener Karsten Kibsgaard, direktør for privatkunder i Danske Bank region Jylland Midt/Nord.

Derfor har Danske Bank udviklet et forældresite med gode råd til forældre om børn og penge. På sitet bidrager en række eksperter indenfor økonomi og børneopdragelse med inspiration til børnefamilierne.

En af eksperterne på sitet er familierådgiveren Lola Jensen. Undersøgelsen fra YouGov viser, at knap 90 procent af forældrene ofte siger nej til et ønske fra barnet på grund af prisen. Og det er ifølge Lola Jensen nødvendigt, hvis man som forælder gerne vil give barnet en god økonomisk opdragelse.

- Mange børn får i dag alt, hvad de ønsker sig og peger på. Ja, ofte før de endda har ønsket sig det, fordi forældre ikke nænner at skuffe barnet i en travl og hektisk hverdag.

- Men forældre skal have mod til at øve barnet i de meget væsentlige værdier at magte skuffelse, at kunne udsætte behov, at glæde sig til noget, der kommer, til noget opsparet. Der ligger en stor lykkefølelse i disse værdier, hvilket vil komme barnet til gavn resten af livet, siger Lola Jensen, der blandt andet er kendt for sine råd til børnefamilier på Go’ morgen Danmark. Hun fortsætter:

- Det handler om at give barnet nogle gode værdier om pligter og penge. Sidder du med en teenager, er det nok for sent. Så er der ikke andet end at læne sig tilbage og tage en tørn med egne tanker og beklage, at du ikke fik lært nogle af grundprincipperne fra dig i tide.

Men mange forældre vil gerne have mere inspiration om emnet, og tre ud af fire af dem foretrækker at finde informationen på nettet.

Idéen med Danske Banks forældresite er netop at give inspiration og ideer til at tale med sit barn om penge. Siden er delt op i aldersgrupper fra nul til 18 år, så man kan læse om de forhold, der er vigtige for lige præcis sit eget barn.

For eksempel er der ideer til at tage hul på pengesnakken med teenageren, råd til at lære børn værdien af at spare penge op og inspiration til snak om løn og lommepenge.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.