Hospitaler

Penge til en hospitalsklovn mere

TrygFonden har givet penge til at kunne ansætte en partner til klovnen Tut

hospitalsklovn på sygehus vendsyssel ¬ Foto: Hans Ravn

hospitalsklovn på sygehus vendsyssel ¬ Foto: Hans Ravn

NORDJYLLAND:På de nordjyske sygehuse er der for få klovne om for mange børn. Med en donation fra TrygFonden på 382.600 kr. kommer der snart en ny klovn i klassen.

På sygehuset i Hjørring og Aalborg Universitetshospital Nord og Syd er der kamp om de populære klovne, som hjælper både børn og forældre gennem svære oplevelser. Midt i nedskæringer og sparerunder står klovnene for det, der fortsat kan bringe smil frem hos syge børn og skabe tryghed og tillid i en situation, hvor både børn og forældre ofte er sårbare og utrygge.

På børneafdelingerne i Hjørring og Aalborg Universitetshospital Syd må man nøjes med besøg én gang om ugen – og det er ikke nok. TrygFondens donation går derfor til at uddanne og ansætte en helt ny klovn, som skal i mesterlære hos en af de nuværende og erfarne klovne Tut. Det glæder afdelingssygeplejerske Helle Nygård Kristensen på Aalborg Universitetshospital Nord.

- I de situationer, hvor et barn er bange, bekymret eller skal igennem en ubehagelig undersøgelse, oplever vi gang på gang, hvordan klovnene får skabt det her magiske rum. Ikke med klovnerier, men ved at spejle barnets følelser. Med klovnene som allieret er de to om at være i det, der er svært – og så bliver det pludselig nemmere for barnet at klare det, som uundgåeligt skal ske. Samtidig kan vi se, hvordan klovnene bare spreder glæde, smil og lettelse hos både børn, forældre og personale, så snart de træder ind på børneafdelingen – vi sænker alle sammen skuldrene lidt, siger hun.

At blive hospitalsklovn kræver grundig uddannelse, som udover mesterlære også inkluderer teoretisk undervisning om blandt andet hospitalsvæsenet, samarbejde med personalet, hygiejne og pædagogik. Det tager to år, før man kan kalde sig en ægte hospitalsklovn.

Det er foreningen Danske Hospitalsklovne, der står for uddannelse og udbredelse af hospitalsklovnene. Foreningen sender hver uge mere end 20 hospitalsklovne ud til hospitaler i hele Danmark og er fuldt ud afhængig af donationer fra privatpersoner, fonde og sponsorer til klovnenes honorar. Derfor vil der fortsat være brug for støtte til at sikre, at Nordjyllands klovne kan besøge de indlagte børn.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.