Penge tilbage i skat? Sådan får du mest ud af dem

På fredag udbetaler Skattestyrelsen milliarder til danskerne

Hvis du vil have dine tilbagebetalte skattekroner til at formere sig, kan det bedst betale sig at investere dem - medmindre du ligger inde med dyr forbrugsgæld. Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Hvis du vil have dine tilbagebetalte skattekroner til at formere sig, kan det bedst betale sig at investere dem - medmindre du ligger inde med dyr forbrugsgæld. Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

PRIVATØKONOMI:Er du en af de mange heldige, der 5. april kan forsøde tilværelsen lidt, når Skattestyrelsen betaler penge tilbage til danskerne?

Det kan være, at du planlægger at bruge pengene på en rejse eller en ny sofa. Men har du ikke brug for pengene nu og her, og vil du gerne vil have dem til at formere sig lidt, er der flere muligheder.

Danica Pension har regnet på, hvad 10.000 kroner kan blive til på 15 år, hvis de bliver brugt til at betale af på gæld, investeret i aktier eller pension - eller blot ryger ind på en bankkonto.

Har du et dyrt bil- eller forbrugslån, er det her, pengene er bedst brugt.

- Ved at afdrage på højtforrentet gæld reduceres dine fremtidige renteudgifter, forklarer Mads Moberg Reumert, der er seniorøkonom hos Danica Pension.

Ifølge beregningerne kan 10.000 kroner blive 17.800 kroner værd, hvis du afbetaler på dyr gæld med otte procent i rente.

Smider du dem ind på en bankkonto med 0,5 procent i rente, vil den forventede inflation over de næste 15 år til gengæld betyde, at pengene bliver væsentligt mindre værd.

Undgå dyrt forbrugslån

Har du ikke allerede en lille opsparing til uforudsete udgifter, kan der dog være en fordel i at smide pengene ind på en konto, mener Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk

- Man får ikke noget afkast, men man er dækket ind, hvis opvaskemaskinen går i stykker. Det er altid godt at have et vist beløb stående, så man ikke skal tage et dyrt forbrugslån for at dække uforudsete udgifter, siger han.

En anden mulighed er at investere pengene. Det kan du gøre direkte i aktier eller ved at sætte pengene ind på din pension.

Har du 15 år tilbage til pensionen, kan du ifølge Danica Pensions beregninger gøre de 10.000 til 12.700 kroner i stedet.

- Men ønsker man at have mulighed for at bruge pengene før pensionstidspunktet, så skal de ikke sættes på en pensionsopsparing, siger Mads Moberg Reumert.

De kan nemlig ikke trækkes ud igen.

Alternative måder

Du skal også være opmærksom på, om de ekstra penge på pensionsopsparingen betyder, at du bliver trukket i de offentlige ydelser, som kommer med folkepensionen - for eksempel pensionstillægget.

- Det vil reducere afkastet, siger Morten Bruun Pedersen, der har set på Danica Pensions tal.

- Og det vil særligt være folk i mellemindkomstgruppen, der bliver ramt, tilføjer han.

Du kan også se på alternative måder at investere pengene.

Det kan for eksempel være at smide pengene i klimarenovering af din bolig, som på sigt vil spare dig nogle penge.

- Eller du kan købe en god cykel til at cykle på arbejde på - og spare togkort eller benzin. Samtidig får du motion og kan måske spare fitnessabonnementet, foreslår Morten Bruun Pedersen.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.