Pensioneret læge straffes for at hjælpe med selvmord

Svend Lings, der er pensioneret læge fra Fyn får en betinget dom for at have vejledt til selvmord.

Den pensionerede fynske læge Svend Lings får 40 dages betinget fængsel for at have medvirket til selvmord. Det har Retten i Svendborg afgjort onsdag. Arkivfoto: Sonny Munk Carlsen, Ritzau Scanpix

Den pensionerede fynske læge Svend Lings får 40 dages betinget fængsel for at have medvirket til selvmord. Det har Retten i Svendborg afgjort onsdag. Arkivfoto: Sonny Munk Carlsen, Ritzau Scanpix

SVENDBORG:Den pensionerede læge Svend Lings får 40 dages betinget fængsel i sag om dødshjælp ved Retten i Svendborg.

Frits Schjøtts, en 83-årig pensioneret psykiater, der også har været tiltalt i sagen, får 14 dages betinget fængsel. Det oplyser Retten på sin hjemmeside.

Straffene er gjort betinget med en prøvetid på et år af hensyn til mændenes alder og personlige forhold.

I det seneste halve år har den 76-årige Lings været meget i medierne. Her har han givet udtryk for, at han har hjulpet omkring ti syge mennesker med at dø.

Han mener, at aktiv dødshjælp bør gøres lovligt i Danmark.

Mens Schjøtt var tiltalt for ét forhold, var der tre tiltaler mod Lings. Sagen har handlet om tre konkrete sager. I to af dem er personerne døde, mens en overlevede et selvmordsforsøg.

Retten fandt det bevidst at begge læger havde medvirket til forsøg på selvmord i ét forhold.

Schjøtts havde tidligere erkendt, at han havde udskrevet receptpligtig medicin til en mand, han var kommet i kontakt til gennem Lings.

Retten vurderede, at Lings, der var frataget sin autorisation, havde medvirket til, at medicinen blev udskrevet.

Derudover blev Svend Lings kendt skyldig i at medvirke til selvmord ved at have rådgivet en kvinde i, hvordan hun kunne tage sit eget liv.

I dommen fremgår det, at Lings gjorde sig skyldig i medvirken til selvmord ved at bekræfte kvindens valg af medicinske produkter og selvmordsmetode.

I flere lande som Holland, Belgien og Schweiz er aktiv dødshjælp lovligt. Men i Danmark kan det straffes med op til tre års fængsel, hvis man hjælper andre med at begå selvmord.

Svend Lings forsvarer havde krævet, at han blev frifundet. Anklageren havde krævet op til et års fængsel til Lings og fire måneder til Schjøtts.

Dommerne i retten var enige i afgørelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.