Pensionskasser vil kaste milliarder i broer og tunneler

Ambitionen om at lade pensionsmilliarder finansiere store infrastrukturprojekter tættere på at blive opfyldt.

Pensionskasser vil kaste milliarder i broer og tunneler

Fem af Danmarks største pensionskasser - ATP, PFA, PensionDanmark, PKA og Sampension - tager nu selv initiativ til at få sat gang i store infrastrukturprojekter i offentlig-privat partnerskab, også kendt som OPP-projekter.

Dermed bliver der for alvor sat skub i ambitionerne om at få pensionskassernes mange milliarder med til at finansiere offentlige infrastrukturprojekter som broer og tunneler, skriver Berlingske.

De fem pensionskasser er de største investorer i Danmark med en samlet pengetank på op mod 1700 milliarder kroner. Mere end rigeligt til at realisere en Kattegatforbindelse eller en havnetunnel i København.

De fem selskaber har ifølge Berlingske iværksat et udredningsarbejde, hvor den planlagte københavnske havnetunnel mellem Nordhavn til Amagermotorvejen inddrages som testeksempel.

Samarbejdet bliver samtidig et stort comeback for den fyrede Dong-topchef Anders Eldrup, der sammen med den tidligere Nordea-direktør Peter Schütze skal stå i spidsen for initiativet.

Ifølge Henrik Heideby, som er administrerende direktør for landets næststørste pensionsselskab, PFA, kan initiativet munde ud i, at der etableres et fælles selskab sammen med andre aktører som for eksempel rådgivende ingeniørvirksomheder.

Ikke alle i pensionssektoren er dog begejstret for OPP-projekter. Blandt disse er Nordea Liv og Pension, der fremhæver, at staten kan låne penge langt billigere end hos pensionsselskaberne, som blot er ude på at sikre sig høje afkast.

Anders Eldrup afviser, at pensionskasserne går efter at sikre sig en "overnormal" profit.

- Pensionsselskaberne skal overtage en del af risikoen ved projekterne fra staten som modydelse for et højere afkast, siger Anders Eldrup til Berlingske.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.