Kultur

Per Fly i Hollywood-debut: Jeg måtte træde i karakter

Filmaktuelle Per Fly har stiftet bekendtskab med Hollywoods hierarki og sin evne til at skrue bissen på.

Per Fly (til venstre) instruerer skuespilleren Theo James (siddende) under indspilningerne til filmen "Dobbeltspil", der får premiere 18. januar. Foto: Free/Sabrina Lantos

Per Fly (til venstre) instruerer skuespilleren Theo James (siddende) under indspilningerne til filmen "Dobbeltspil", der får premiere 18. januar. Foto: Free/Sabrina Lantos

Det har taget fem år at nå dertil og utallige flyrejser mellem Europa og Nordamerika, men Per Fly er endelig klar til at tage hul på sin internationale debut som instruktør.

Optagelserne til filmen "Dobbeltspil", der er inspireret af den sande historie om danskeren Michael Soussan, som var med til at afsløre korruption i FN's humanitære hjælpeprogram "Oil for Food", er begyndt.

På settet jonglerer den danske filminstruktør med sin karrieres hidtil største filmbudget og skuespillere i den absolutte A-klasse.

Den engelske skuespiller Ben Kingsley er ved at filme en scene. Per Fly går hen for at instruere ham.

- Jeg går over og siger: "Hej Ben, jeg vil gerne have, at du prøver at ...", og med det samme kan jeg mærke, at han er sur nu. Han venter på at komme til at sige noget, men han vil ikke afbryde mig.

- For ikke at tabe ansigt færdiggør jeg selvfølgelig min sætning, og så kigger han på mig og siger: "Per, jeg prøver ikke. Jeg gør det bare. Fortæl mig, hvad jeg skal gøre".

Episoden med Ben Kingsley er et klart eksempel på det hierarki, som regerer i de internationale filmproduktioner, fortæller Per Fly om filmen, der nu har premiere.

Her er instruktøren chefen, og skuespillerne har klare forventninger til, at vedkommende træffer klare valg - hurtigt.

Det står i stor kontrast til den flade struktur, der hersker på mange danske filmset, hvor skuespiller og instruktør i mange tilfælde taler sig frem til en fortolkning af karakteren, fortæller Per Fly.

- Jeg må erkende, at det har krævet noget af mig. Det har krævet, at jeg er trådt i karakter som instruktør, og det har jeg lært noget af. Det var interessant for mig at blive spillet ud i en rolle, hvor jeg skulle agere mere diktatorisk, siger Per Fly.

Med lokationer i fire lande fordelt på tre kontinenter og skuespillere som førnævnte Ben Kingsley og britiske Theo James er Per Fly med filmen "Dobbeltspil" rykket en vægtklasse op på den internationale filmskala.

Det har han blandt andet kunnet mærke ved, at spillereglerne til tider er lidt nogle andre.

- Jeg skulle vænne mig til, at jeg ikke havde samme adgang til skuespillerne. De, som er med i den her film, er stjerner, og de har et benhårdt program, så jeg kan ikke få dem frigjort i en måned til prøver, inden optagelserne går i gang, forklarer Per Fly.

Derfor var det også nogle ekstremt forberedte skuespillere, som han mødte i dagene op til optagelsernes start.

- De er måske vant til at stå på et set, hvor der er en instruktør, som de ikke får så meget af. Så de har lavet hele hjemmearbejdet. Ben Kingsley er 73 år, og han er den mest velforberedte skuespiller, jeg nogensinde har arbejdet med.

- Han kom med en færdig rollefigur og improviserer ikke, så jeg gik med på hans leg og formede lidt i den, forklarer Per Fly.

Men Hollywood er også et sted, hvor der ikke er plads til nogen form for tvivl og usikkerhed, fortæller han.

- Der er en kamp om at være ham, der siger, hvordan tingene skal være. Det er mere brutalt, og den brutalitet har jeg lært at håndtere.

- Jeg kommer aldrig til at blive en amerikansk bull (tyr, red.), det interesserer mig ikke. Men hvis jeg bliver tilstrækkeligt presset, kan jeg sagtens rejse mig op og sige: "Hold din kæft, og gør, som jeg siger". Det har nogle gange været nødvendigt, siger Per Fly.

Selv understreger han, at opgaven har været en sund udfordring.

- Jeg er vokset ved at møde nogle mennesker, som har givet en næsten teatralsk modstand mod projektet. Den amerikanske branche er meget mere "show me what you got".

- Det var godt for mig, fordi bagsiden af den flade struktur er, at vi skal gøre alle tilfredse. Men det kan man ikke i kunst. Jeg har det blik, der skal gøre os tilfredse. Det er derfor, jeg har instruktørrollen.

Når filmen har premiere i midten af januar, kan han sætte kryds ved sit endelige mål. Det er lykkedes ham at lave en international film, hvor han har haft final cut.

Men selv om "Dobbeltspil" er Per Flys debut på den internationale scene, så er presset hverken større eller mindre end normalt.

- Ansvaret er det samme, og det er lige angstprovokerende hver gang, men det er prisen for at få lov til at bestemme. Og det tager jeg gladeligt.

"Dobbeltspil" får premiere 18. januar.

Men på rollelisten er blandt andre Ben Kingsley, Theo James og Jacqueline Bisset.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst