PET-aktion fører til fængsling af svensker

Retsmøde i København med den ene af de to svenskere, som sigtes for at have bragt tunge våben til Danmark.

PET-aktion fører til fængsling af svensker

En af de to svenske mænd, der sigtes for at have afleveret tunge våben til en agent fra Politiets Efterretningstjeneste i København, er blevet overført til Danmark.

Manden er onsdag blevet fremstillet i et grundlovsforhør i Dommervagten, og det er endt med, at den 33-årige er blevet varetægtsfængslet i 20 dage, oplyser senioranklager Helle Sørensen fra Københavns Politi.

Han sigtes for sammen med en landsmand at have stået bag leverancen af et raketstyr og en AK 47-riffel i København.

På vegne af den svenske forretningsmand Paul Mardirossian påtog han sig at skaffe vareprøver på de våben, som Mardirossian angiveligt ville bytte for kokain, mener politiet.

Mardirossian var mål for en storstilet international efterforskning sat i scene af amerikanske narkobetjente.

I en agentoperation deltog han i forhandlinger med personer, som efter et stykke tid udgav sig for at repræsentere den colombianske guerillabevægelse Farc.

Men disse personer arbejdede i virkeligheden for de amerikanske myndigheder.

Overdragelsen af de to tunge våben skete ved Rødovre Centrum 7. april sidste år. Modtageren var en PET-agent.

Forinden havde en dommer i Københavns Byret godkendt operationen, som skulle sikre beviser i den amerikanske efterforskning.

Kort tid efter blev Mardirossian, som kaldes Hingsten, anholdt i Panama og derefter overført til New York. Han ventes at få dom til august.

Lang tid efter operationen i København gik svensk politi så i aktion i juni og anholdt for Københavns Politi den 33-årige og en anden svensker, der mistænkes for at have stået i ledtog med Hingsten.

Den 33-årige nægter sig skyldig. Men hans forklaring kendes ikke, da forhøret er foregået bag lukkede døre.

Den anden svensker, der er 48 år, nægter at lade sig udlevere. Hans forsvarer mener, at han ulovligt blev provokeret til at begå forbrydelsen.

/ritzau/