PET har afhørt IS-kriger i syrisk fængsel om dansk terrorsag

Forsvarere fik ikke mulighed for at stille spørgsmål til vidne, hvis udsagn anklagere vil bruge i terrorsag.

Et medlem af Islamisk Stat blev i juli afhørt af to PET-medarbejdere i et fængsel, som angiveligt kontrolleres af den kurdiske YPG-milits. Nu vil anklagere bruge afhøringen i en verserende sag i Københavns Byret om støtte til Islamisk Stat. På billedet ses en YPG-soldat. (Arkivfoto)

Et medlem af Islamisk Stat blev i juli afhørt af to PET-medarbejdere i et fængsel, som angiveligt kontrolleres af den kurdiske YPG-milits. Nu vil anklagere bruge afhøringen i en verserende sag i Københavns Byret om støtte til Islamisk Stat. På billedet ses en YPG-soldat. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:To medarbejdere fra Politiets Efterretningstjeneste rejste i sommer til Syrien for at afhøre en Islamisk Stat-kriger, der er frihedsberøvet i et fængsel i den nordlige del af landet.

Afhøringen foregik på engelsk og varede i godt tre timer. Manden har været fængslet i halvandet år.

Nu vil anklagemyndigheden bruge materialet som bevis i en sag, hvor tre mænd er tiltalt for at sende droner og andet udstyr til Islamisk Stat.

Men det mødes af en klar protest fra de tiltaltes forsvarere fredag i Københavns Byret.

Den afhørte er angiveligt svoger til en af de tiltalte, og det er dennes forsvarer, der fører an i indsigelsen. IS-medlemmets forklaring kan ikke bare tages for gode varer, for han kan have følt sig presset, lyder det.

- Han har en interesse i at gøre sig nyttig i håb om at komme væk fra de ganske forfærdelige forhold, han sidder under, siger advokat Michael Juul Eriksen.

- Det er ikke en speciel positiv ting, at man har kæmpet mod de personer, der nu er ens fangevogtere, bemærker han.

De tiltaltes forsvarere har ikke kunnet stille spørgsmål til vidnet, hvilket ellers er helt afgørende af hensyn til retssikkerheden, fastslår advokaten. Og forsvarerne fik heller ikke mulighed for at komme med på rejsen til Syrien. Afhøringen foregik 17. og 19. juli.

Michael Juul Eriksen foreslår, at der nu sendes en iPhone ind i fængslet, så en ny afhøring kan foretages via Skype til byretten. Så kan forsvarerne stille spørgsmål.

I juli, da PET-folkene kom ind i fængslet med videoudstyr, var der kampe i området. Fængslet styres formentlig af den kurdiske YPG-milits, oplyser senioranklager Kristian Kirk.

Han beder retten om at gøre en undtagelse fra hovedreglen i retsplejeloven om, at politirapporter ikke bør fremlægges som bevis. Realistisk er der ikke andre muligheder end at afspille videooptagelsen i retten og læse oversættelsen, lyder det.

- Vi kan ikke sende en delegation til Syrien igen, siger Kristian Kirk i sin appel til de tre dommere.

- Vi vil aldrig nogensinde kunne afhøre dette vidne i retten, siger han.

En af de to PET-folk er fredag blevet afhørt om, hvordan han og kollegaen kom ind i fængslet. Det er sket bag lukkede døre og for nedrullede gardiner. På grund af kampene i området var PET-manden "ikke glad for at være der", oplyses det under debatten mellem forsvarer og anklager.

Dommerne vil på onsdag afgøre, om vidnets forklaring kan fremlægges eller ej.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.